Hirdetés

Új funkciószintet jelentett be a DirectX 12-höz a Microsoft

A DirectX 12 Ultimate-hez viszonyítva az nem hoz újítást, valójában csak formalitásról van szó.

A Microsoft még márciusban jelentette be a DirectX 12 Ultimate-et, amelyben számos újítás jelent meg a normál DirectX 12-höz viszonyítva. Ezek külön ellenőrizhetők a programon belül, mivel a fejlesztők számára lényeges, hogy ellenőrizzék le az adott meghajtóimplementáció tudását, mielőtt megpróbálnak lefuttatni egy olyan eljárást, amely nem része a DirectX 12 API, D3D_FEATURE_LEVEL_12_1 specifikációjának.

A fentiek önmagában nem jelentenek gondot, hiszen egy nagyon könnyen elvégezhető ellenőrzésről van szó, ami mindössze pár programsort jelent csak. Ugyanakkor a Microsoft szerint összegyűlt az elmúlt években annyi újítás, hogy azt összegyűjtsék egy új, D3D_FEATURE_LEVEL_12_2 specifikáció alatt.

A D3D_FEATURE_LEVEL_12_2 specifikáció majdnem minden funkció esetében a lehető legjobb szintet teszi minimum igénnyé. Pár kivétel lesz csak, többe között a GPU-k virtuális címtartományai, ahol például elég a 40 bites mód. Ez egy optimális minimum, mivel a legtöbb architektúra ezt támogatja, egyedül az AMD RDNA tud többet, konkrétan 44 bitet, de ez mindegy, mert eleve több az új előírásnál. A korábbi minimum egyébként 32 bit volt, kivéve pár régebbi Intel IGP-t, ezeknél egy trükkel oldották meg, hogy működjön a DirectX 12 API 31 bites tartománnyal is.

A tiled resources funkció esetében a TIER_3-as szint lesz megkövetelve, de van még egy TIER_4-es opció efölött, ami viszont igényli a standard swizzle támogatását, és ez egy dedikált GPU esetében nehezen kivitelezhető, mivel UMA adapterhez, azaz egységes memóriához van tervezve a rendszer. Emiatt sem követeli meg a Microsoft minimum igényként.

Végül a sampler feedback esetében is elég lesz a TIER_0_9-es szint a TIER_1_0-s helyett, ugyanis utóbbi megköveteli a hardvertől, hogy maga a sampler feedback minden textúracímzési módban támogatott legyen. Ezt a jelen pillanatban megvásárolható GPU-k egyáltalán nem tudják, de a jövőben érkezőknél már opciót lehet. Ilyen esetben a sampler feedback TIER_1_0 külön ellenőrzés után hozzáférhetővé válik.

Érdekesség, hogy a pixel shaderből specifikált stencil referenciaérték még az új funkciószintbe sem került bele, pedig a kezdetek óta része a DirectX 12-nek, továbbá az elmúlt években megjelent Intel (Gen9 architektúrától) és AMD (első generációs GCN architektúrától) grafikus vezérlők támogatják. Különálló formában továbbra is lekérdezhető, ha a fejlesztő használni akarja.

Rövidebb távon egyébként a D3D_FEATURE_LEVEL_12_2 helyett sokkal inkább egyéni lekérdezéseket fognak használni a fejlesztők, hiszen könnyebb úgy kezelni az egyes újításokat, illetve nem zárják ki a játékosok gépeiben fellelhető hardverek jelentős részét. Pár év múlva viszont már eléggé sok gépben új generációs GPU lesz, és úgy már nem érdemes külön lekérdezni az egyes funkciók elérhetőségét, elég lesz pusztán a D3D_FEATURE_LEVEL_12_2 szintet azonosítani, és ennek megfelelő erőforrást létrehozni.

Az egyes grafikus architektúrák közül az alábbiak támogatják az új funkciószinteket:

  • Az NVIDIA oldaláról a Turing architektúra megfelel, de csakis az RTX-es kártyák. Kiemelnénk ugyanakkor, hogy némelyik funkció elérhető és működik GTX-es Turing GPU-kon is, de nem D3D_FEATURE_LEVEL_12_2 erőforrásként.
  • Az AMD oldaláról az érkező RDNA 2 architektúra támogatott, míg a régebbi hardverek – kezdve az első generációs GCN-től – csak a funkciók egy részét tudják futtatni külön ellenőrzéssel, azaz nem D3D_FEATURE_LEVEL_12_2 erőforrásként.
  • Az Intel oldaláról a Microsoft szerint készül egy olyan GPU, ami támogatja az új funkciószintet, de azt nem árulták el, hogy melyik lesz ez. A régebbi grafikus vezérlőik – a Skylake IGP-ig visszamenőleg – a funkciók egy részét kezelik, a fenti két gyártóhoz hasonlóan külön ellenőrzés mellett, de  D3D_FEATURE_LEVEL_12_2 erőforrásként nem működnek.
  • Végül a Qualcommal együttműködik a Microsoft, hogy engedélyezzék a D3D_FEATURE_LEVEL_12_2 szintet a megfelelő Snapdragon lapkákon.

Maga az új funkciószint egy érkező Windows 10 frissítésben lesz benne, de ha valaki nem akar várni, akkor a tartalmazott képességeit külön lekérdezéssel már a mostani legfrissebb Windows 10 verzióban is elérheti.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés