Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Fogash #41036 üzenetére

    Én a 2011-es megjelenésekor vettem egy Samsung 51D550-et, mert nem tetszett a Panasonic 50G20 képe (ami akkor kifutó 2010-es modellként szóba jött volna hasonló árban). A kontrasztja ugyan tagadhatatlanul jobb volt, de nem szerettem a Samsung-hoz képest erősebb foszforlagot és sokkal durvább ditherelést, illetve merevebb érzetű mozgáskezelést a (akkor frissítettek egy nagyot, mert a D-t megelőző C széria sem tetszett).

    LCD-ről váltva már a Samsung plazma is előrelépés volt kontrasztba is, összességében pedig imádtam egy darabig az erősségei (mozgókép élmény) okán, de utána elkezdett durván ugrálni a feketéje, így kb. 8 hónapos korában túl kellett adnom rajta (lassan már vagy ez, vagy repült volna a billentyűzet a kijelzőbe).

    Viszont épp azért vettem csak Panasonic 42G30-at, mert a Samsung után elégedetlen voltam Panasonic akkori mozgáskezelésével (pedig a 30-as széria kicsit jobb volt, mint a 20-as), így nem akartam sok pénzt rákölteni, a 42-es pedig nem csak a legkisebb (és így ebben a kategóriában legolcsóbb) volt, de épp durván le volt akciózva (adtak mellé egy Xbox360-at, amit másnap eladtam bontatlanul).

    Már akkor is, miután letettem egymás mellé a 42G30-at és az 51D550-et, utóbbira többé rám sem akartam nézni a világító feketéjével, egyéb hátrányok ide vagy oda. A Samsung-hoz képest némileg erősebb foszforlagot és a ditherelési hibákat sokkal könnyebb volt elviselni, mint az ugrándozó fekete fényerőt.

    Aztán jött a Panasonic 50-es szériája, amivel megint látványosan mélyebb lett a fekete, és Samsung szintű lett a mozgókép kezelés, miközben a Samsung kiadta szinte ugyan azt újra, átnevezve D-ről E szériára az egyes modelleket. (Na meg jó, persze, új Smart funkciók, mi egyéb, és talán nagyon halványan jobb lett a kontraszt, de inkább csak az 51" feletti képátlók közt)
    -> Innentől kezdve mégis mit ajánlottam volna 2012-ben?
    Már 2011-ben is kicsit a Panasonic felé dőlt a mérleg. Kevés szituáció volt az, amire a Samsung tűnt jobb megoldásnak. De azért még volt pár olyan helyzet, hogy E szériás Samsung plazmát ajánlottam (főleg nagy méretben, mert ott jobb a Samsung-ok kontrasztja, vagy ha egyszerűen nem volt pénz a drágább Panasonic-ra, ha jobb ha nem).

    És akkor itt vagyunk a 2013-as modellév legelején: A Samsung megint újracsomagolta a 2011-es modelleket (na jó, új Smart funkciókkal, és talán egy leheletnyileg jobb képminőséggel + méreg drága F8500-al), a Panasonic pedig ismét megduplázta a kontrasztarányt (ami az egyik legfontosabb képjellemző, illetve egyenesen A legfontosabb, ha már minden más képjellemző megüti a "jó" szintet, márpedig jelenleg megüti mindkét gyártónál) és a friss chipsettel szerelt modelleken (GT/VT+ZT) javult a szín (és egy lehelettel a mozgáskezelés) is.

    Mindeközben már az árpolitikája is kevésbé agresszív a Samsung-nak. Ahogy lemaradnak képminőségben, úgy nem csak fajlagosan (ár/érték) hanem abszolút skálán is mint ha kicsit drágulnának a készülékeik. (Amit próbálnak elrejteni a modellkódok átvariálgatásával, de át lehet látni a szitán).
    Idén egy valamire való Samsung plazma jött, ami képminőségben labdába rúghat még a Panasonic mellett, de az F8500 annyiba kerül, mint a Panasonic VT60, amivel nehezen veszi fel a versenyt (ez a készülék az ST50-et szorongatta volna meg rendesen, ha ST50 áron adják, nem a VT60-at fogja VT60 áron). Egyedül annak jöhet majd szóba, aki mindig nappal néz TV-t rendes sötétítés nélkül, mert a jó AR filter mellé retinaégető maximális fényerő társul. De ez megint egy szűk réteg, ritka hogy valaki ilyen célra keres itt, ebben a topican TV-t és ennyi pénzt hajlandó elkölteni (ez a kettő, így együtt nagyon-nagyon ritka -> ha van akár egy milla is TV-re, akkor van pénz redőnyre és/vagy függönyre is...).

    -> Na most akkor mégis mit ajánlgasson az ember?
    Azt, amivel rosszul jár az érdeklődő?
    Aki ide jön, az általában képminőségre vágyik, nem bugyuta Smart funkciókra.

    A saját mesém pedig nyitva hagytam...
    Nos, való igaz, 2012-ben én sem tudtam milyen 50"-os készülékre cseréljem a 42G30-am. De 100% volt, hogy nem E szériás Samsung-ra. Végül pedig egyéb anyagi döntések (pl. autóvásárlás) miatt pénz sem igazán volt rá, ezért marad 42G30. Majd 50GT60 lesz belőle, ha minden jól megy.

    -> Pedig nagy érdeklődéssel figyeltem, hogy mit csinál idén a Samsung. Reméltem, hogy így két év után kihoz megint valamit, ami összességében majdnem olyan jó, mint a Panasonic, de arányaiban olcsóbb, tehát ár/érték-ben kicsit jobb, és így optimális lenne számomra. De sajnos nem így történt (szívesen vettem volna olcsón jót, akár a Samsung-tól).

    Szóval nem hiszem, hogy engem, vagy itt legtöbbeket részrehajlással kéne vádolni. (Tény, néha-néha, mondjuk szökő negyedévente befut valaki, aki tényleg csak a márkáért keres kizárólag Panasonic-ot, de nem igazán vannak ilyenek aktívan jelen köztünk. Illetve nehéz is lenne ezt kiszűrni, hisz ők jelenleg vakon is beletrafálnak a helyes döntésbe.)

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák