Hirdetés

X58-as és P55-ös alaplapok Asus és ASRock módra

Az Asus Rampage sorozatának tavaly év elején jelent meg a II Gene verziója, tehát már jócskán megérett a frissítésre. A jelek szerint a gyártó is így gondolkodott, így a ROG szériás lap új kiadása, a Rampage III Gene hamarosan megérkezik a boltokba. Egy microATX formátumú termékről van szó, amely az Intel X58-as északi és ICH10R déli vezérlőhídjára épül. Az alaplapon található LGA1366-os foglalatban akár hatmagos processzorok is alkalmazhatók.

Asus ROG Rampage II Gene
Asus ROG Rampage III Gene

Az új jövevény hat darab 2200 MHz-es, háromcsatornás üzemmódban is használható DDR3 memóriamodult képes fogadni, maximum 24 GB kapacitás erejéig. Bővítőhelyeit tekintve két darab x16-os PCI Express 2.0, egy x4-es PCI Express, illetve egy PCI foglalat található rajta. A CrossFireX és az SLI konfigurációk is alkalmazhatók a Rampage-re alapozva. A déli híd hat darab 3 Gbps-os SATA csatlakozót biztosít, a Marvell vezérlőchipjének köszönhetően pedig további két darab 6 Gbps-os SATA aljzat kerülhetett az alaplapra, de van a 3.0-s USB-ből is két felhasználható port. Ezek sora a FireWire és a Gigabit Ethernet csatlakozókkal folytatódik, amiket a nyolccsatornás integrált hangkodek egészít ki.

Asus ROG Rampage III Gene
Asus ROG Rampage III Gene

A kisméretű alaplap különlegesebb képességei közt megtaláljuk a ROG Connect, a Probelt, az iROG, a CPU Level Up, valamint a COP EX technológiákat és funkciókat, továbbá vannak feszültségmérő pontok az alaplapon, és a CMOS törlő illetve visszaállító gombok sem maradtak le. Az Asus új, játékosoknak szánt terméke 250 euró körüli áron kapható.

Az ASRock jóvoltából is egy Inteles megoldás látott napvilágot, ám ez a P55-ös vezérlőre alapul, és a neve is erre utal, hiszen P55 Extreme4-re keresztelték el a tervezők. Az LGA1156-os foglalattal ellátott, tehát Core i3, i5 és i7 processzorok támogató megoldás négy darab, maximum 2600 MHz-es DDR3 memóriamodult kezel, akár kétcsatornás módban is.

ASRock P55 Extreme4
ASRock P55 Extreme (forrás: TCmagazine.com)

Az alaplapon két x16-os, három x1-es PCI Express és két PCI slotot található, amik közül az x16-os portok természetesen támogatják a CrossFireX és az SLI technológiát. A meghajtók csatlakoztatására négy 6 Gpbs-os és hat darab 3 Gbps-os SATA aljzat áll készenlétben, továbbá ezeken kívül van még 2.0-s és 3.0-s USB-ből is kellő mennyiségű interfész. Természetesen nem hiányzik a Gigabit Ethernet port és a nyolccsatornás audiokodek sem. A P55 Extreme4 megjelenési dátuma és az ára egyelőre ismeretlen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés