Hirdetés

Alaplapszendvics a 4-way SLI rendszerekhez

Az Asus Rampage III Extreme névre keresztelt csúcsalaplapját már korábban bemutattuk. A gyártó ROG, azaz Republic of Gamers termékcsaládját képviselő versenyzője egy nagyon érdekes kiegészítővel bővül, mely ROG Xpander jelzéssel kerül az üzletekbe, és lehetővé teszi a 4-way SLI rendszerek kiépítését.


ROG Xpander (forrás: NordicHardware) [+]

A Rampage III Extreme ugyan rendelkezik négy darab x16-os PCI Express porttal, azonban a csatornák száma korlátozott, így ha az összes csatoló használatban van, akkor csak x8 módban képesek működni. Persze a 4-way SLI támogatása eleve lehetetlen volt, hiszen a technológia két NF200 lapkát igényel, így a PCI Express csatornák száma csak a Quad CrossFireX konfiguráció esetében jelenthetett problémát. Természetesen az Asus látja, hogy a konkurens gyártók bemutatták a 4-way SLI-t támogató alaplapjukat, így a támogatás már presztízskérdéssé vált. Az újonnan érkező ROG Xpander két darab x16-os PCI Express 2.0-s portot igényel, és az elérhető 32 csatornát két darab NF200 chip osztja szét négy teljes értékű PCI Express 2.0-s csatolóra.


ROG Xpander (forrás: NordicHardware) [+]

Problémát jelenthet, hogy a ROG Xpander a beszerelés után megemeli az alapmagasságot, így a grafikus kártyák elhelyezése a legtöbb házban nem kivitelezhető. A kiegészítő árcédulája is kérdéses, bár az előállítási költség nem nevezhető majd nagynak, a 4-way SLI licencdíja termékenként közel 100 dollár, így ezt is bele kell kalkulálni az ajánlott fogyasztói árba. Persze ezt az összeget a többi gyártó is kifizeti, így a Rampage III Extreme és a ROG Xpander csomag akár olcsóbb is lehet a Gigabyte és az EVGA saját megoldásainál, hiszen az Asus a gyártást külön végzi, ami összességében jobb árazásra ad lehetőséget. A termék várhatóan a Computexen mutatkozik be a nagyközönség előtt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés