Windows blog: Windows Live Writer – személyes szerkesztőség

A blogoszféra megállíthatatlanul terjed a világhálón, már a szomszéd zöldségesnek is van legalább egy, de inkább több blogja.  A Windows Live Writer pont a vérbeli bloggereknek készült: a Writer, vagy magyarul szerkesztő lényege a weblogok könnyed szerkesztése, méghozzá mindezt natív "töltőtollal", nem pedig holmi böngészős felületen kapirgálva, mint valami "ócska tollbetéttel". Segítségével egy programon keresztül több blogot is rendezhetünk, nem kell mindenhová belépkednünk, de nyilván nem ez az egyetlen előnye.

A Writer elsősorban a Wordpress és Sharepoint szolgáltatók tartományába eső blogok kezelésére hivatott, azonban ezek mellett még jó néhány blogoló szolgáltatást támogat, többek közt a Bloggert, a TypePadet és a Live Journalt is. Az ezekhez szükséges belépési adatokat megadva az alkalmazás ugyanúgy használható, mint a prioritásba helyezett szolgáltatások, azonban a Wordpress fiók létrehozása részben a Writeren keresztül is megtörténhet. Ehhez nincs más teendőnk, mint a szolgáltatás felugró honlapján megadni a szükséges információkat, majd hagyni, hogy a Writer és a Wordpress elvégezzék munkájukat és mindent előkészítsenek arra, hogy megosszuk gondolatainkat a világgal.

A programot megnyitva ismerős felület fogad minket, a stílus egy az egyben a 2011-es Office csomag jegyeit hordozza, ahogy bizonyos elemekkel már szintén találkoztunk. Az alapvető szövegformázás mellett van itt nekünk helyesírás-ellenőrzés és stílusok formázása is, azonban a beszúrás menüpont tartogatja az igazi érdekességeket. Egy bejegyzés a szöveg mellett táblázatot, linket, képet és videót is tartalmazhat, mely utóbbi kettő természetesen származhat webről, sőt! Youtube videóinkhoz még keresgélni sem szükséges, elég csak egyszer bejelentkeznünk és bármikor előcitálhatjuk például régi, már-már feledésbe merült mozgóképeinket egy próba kedvéért.

Az első bejegyzés szerkesztése
Az első bejegyzés szerkesztése [+]

Képeket sem csak szimplán egy URL cím beillesztésével van lehetőségünk közzétenni: igénybe vehetjük online tárhelyünket, a Skydrive-ot, melyből komplett fényképalbumokat tudunk előrántani és linkelni az adott bejegyzésbe. Ezt fejeli meg még a térkép, ahol a Bing Maps segítségével kikeresett hely műholdas vagy úthálózatos képét rakhatjuk a bejegyzésbe, melyre rákattintva maga a kereső nyílik meg a linkelt találattal együtt. Mindezeket kiegészíthetjük a programhoz ajánlott bővítményekkel, melyek listája itt található.

Ilyen egy közepesen megrakott (félig átsült) blogbejegyzés.
Ilyen egy közepesen megrakott (félig átsült) blogbejegyzés. [+]

A készülő bejegyzéseket megtekinthetjük végleges nézetükben és HTML forráskód formájában is, de ha úgy akarjuk, akkor piszkozatként is feltölthetjük webes tárhelyünkre. A különféle blogszolgáltatások és blogok közt könnyedén, csupán néhány kattintás segítségével válthatunk. A blogok beállításainál megváltoztathatók a blog alapadatai, jelölőnyelve és karakterkódolása, képek esetén az is, hogy a szolgáltatásra vagy valamilyen más FTP szerverre szeretnénk bízni a képek tárolását.

Ezek az adatok adhatók meg egy bejegyzéshez.
Ezek az adatok adhatók meg egy bejegyzéshez. [+]

Szóval miért is jó a Writer? Mert egyszerre kezel elég sok szolgáltatást, mert sok szempontból kényelmesebb, mint böngészős felületek, mindemellett az egyes szolgáltatásokhoz képest is tud itt-ott némi extrát nyújtani. Ráadásul még használata is pofonegyszerű.

Az alkalmazás teljesen ingyenes, a Windows Live Essentials csomag részeként tölthető le és telepíthető. Az ehhez szükséges telepítő a fenti linkre kattintva vagy a Windows Live Essentials hivatalos honlapjáról tölthető le.

Inarus

Azóta történt

Előzmények

  • Windows blog: Windows Live Fotótár

    Avagy fényképkezelés Microsoft módra, némi extrával. Megnéztük, hogy mit nyújt a Windows Live Fotótár fényképeink kezelése terén.

  • Windows blog: SkyDrive

    A felhő alapú rendszerekről már korábban is esett szó blogunk hasábjain, most azonban a Windows Live fiókokhoz kapcsolt SkyDrive rendszerrel ismerkedünk meg közelebbről.

  • Windows blog: cloud computing alapozó

    Röviden összefoglaljuk, mit is jelent nagyjából a cloud computing.