Windows blog: Windows Live Fotótár

A régi hagyományos fényképek és ezzel együtt a fotóalbumok kezdenek szép csendben eltűnni a digitális fotózás árnyékában, de ez érthető is, hisz a régi technológia kötöttségeit ma már könnyedén megkerüljük. Nem kell 24, illetve 36 fénykép ellövése után filmet cserélni, nincs szükség előhívásra, elég egy fényképezőgép – vagy netán mobiltelefon –, valamint egy számítógép, és már vissza is nézhetjük alkotásainkat. Ilyenkor viszont óhatatlanul felmerül a megnövekedett képmennyiség rendszerezésével járó probléma. A Windows Live Fotótár egy sokoldalú albumrendező alkalmazás, mely a Live Essentials programcsomag részeként tölthető le és pont erre találták ki.


[+]

Fotóinkat – sőt, videóinkat is – az alábbi tulajdonságokkal láthatjuk el: Geocímke, vagyis a kép készültének helye; képaláírás, azaz szövegbejegyzés szabadon; leíró címke, amely alkalmas szűrésre is; minősítés, mely egy ötfokozatú skálán történhet; személycímke, vagyis adott személyek megjelölése a képen. Utóbbi nem szimpla manuális kattintgatós-beírós mutatvány, hanem arcfelismeréssel történik. Azaz természetesen igényel némi munkát a felhasználó részéről is, vagyis ha elég alkalommal megjelöltünk valakit néhány fényképen, a program annál magabiztosabban kezd javaslatokat tenni a képen látható személy kilétére. Az algoritmus egyébként elég jó hatásfokkal dolgozik, érzésre nagyjából kilencven százalékban volt pontos az arcfelismerés, de ez természetesen a kép minőségétől és beállítástól is függ.


[+]

Akadt olyan kép is, melyen magától nem vette észre az arcokat, de ezt egyszerűen orvosolhatjuk a manuális címkézéssel. Neveket mi magunk is megadhatunk, de tekintve, hogy ez egy Live program, úgy illik, hogy a Live profilunkban található nevek közül is választhassunk. Ha valaki esetleg más nevet kapott tőlünk, de időközben szeretnénk például a személy Live profilját használni, akkor sem kell lecserélnünk a képek címzéseit, elég csak az egyesítés funkcióval „alteregót adni” az illetőnek. A személycímkék felaggatása történhet csoportosított módon is, ilyenkor a program minden olyan képnél rákérdez a szereplőkre, amelyen sikerült arcokat beazonosítania; ez általa felismert személyek esetén javaslattá válik, amikor is elég csak a megerősítés gombra kattintanunk. Természetesen más adatmódosítás is történhet csoportosan, ehhez elég csak kijelölni a módosítani kívánt képeket a kezdőoldalon.


[+]

Áttekintő nézetben fényképeinket a szokásos dátum és fájlnév szerinti rendezés mellett a fentebb felsorolt jellemzők alapján is csoportosíthatjuk, de akad még itt a hagyományos mappa és fájlnév szerinti rendezés mellett médiatípus és közzétételi állapot szerinti felsorolás is. Az indexképek megjelenítés mellett igény szerint megjeleníthetjük a képaláírásokat, a minősítést, a fájlnevet, fájlméretet, a kép méretét, a felvétel vagy módosítás dátumát, valamint mindezeket egyszerre. Ezeken felül külön ki is emelhetjük képeinket, összességében tehát igen komplex és sokrétű rendezési felületet kapunk.

A rendezésen túl alapvető képszerkesztési funkciókat is kapunk, ilyenek például a retusálás, kiegyenesítés, zajcsökkentés, szín- és expozíciókorrekció, az automatikus igazítás funkcióval pedig a beállításokban állítható módosításokat egy kattintásra automatikusan is elvégezheti a program.  Abban az esetben, ha valakinek ez még kevés lenne, a Fotótárhoz – csakúgy, mint más Live programokhoz – további beépülő modulokat is tölthetünk le a Microsoft erre dedikált honlapjáról, melynek linkjét közvetlenül az alkalmazásból is elérhetjük. Ha a módosított kép eredeti változatát utólag vissza szeretnénk állítani, akkor egy kattintással egy gombnyomásra ez is megtörténik, az alkalmazás ugyanis az eredeti képet nem törli azonnal, alapbeállításként a manuális törlésig tárolja, ezt azonban helytakarékossági okokból lehet és érdemes módosítani az ütemezési lehetőségek valamelyikére.


[+]

 

A Fotótár harmadik alappillére a megosztás, ami nem korlátozódik a Live mögött húzódó felhőre, vagyis a már korábban bemutatott Skydrive-ra. A Windows Live csoportok mellett alapértelmezésben a Youtube, Facebook és Flickr feltöltés a támogatott, de ha kedvenc szolgáltatásunk nem lenne a listán, akkor érdemes a beépülő modulok weboldalán tallózni, innen ugyanis további megosztási opciókhoz is tölthetünk le bővítményeket. Ezek mellett a többi Live programon keresztül, más útvonalakon is továbbíthatunk képeket, például e-mailben vagy a Windows Live Writer segítségével a közvetlen feltöltés is biztosított blog oldalunkra.

Összességében nézve a Windows Live Fotótár bőséges funkciókat kínál fényképeink rendszerezésére, szerkesztésére és megosztására. Akiknek nem szükséges – mondjuk a munkájából adódóan - professzionális szinten ezen funkciók valamelyike, azok számára minden téren eleget nyújt az alkalmazás. A Fotótárat is magában foglaló Live Essentials csomagot az alábbi linkről lehet letölteni: Windows Live Essentials 2011. A programok futtatásához Windows 7 vagy Vista SP2 csomaggal és Vista platformfrissítéssel ellátott, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2008 Service Pack 2 csomaggal és platformfrissítéssel megtámogatott operációs rendszer szükséges.

 

Inarus

Azóta történt

Előzmények