Windows blog: Windows Live Movie Maker – élményegyveleg pár kattintással

Elég régóta az emberi természet részének mondható az a vágyunk, hogy a minket ért élményeket, a világban látott számunkra érdekes dolgokat vizuálisan is megörökítsük. Évről évre gyűlnek fényképeink, a mai modern világban valószínűleg már tetemes mennyiségű képes élménybeszámolót gyűjthet össze bárki, amelyek egy idő után kissé unalmassá is válhatnak ismerőseink számára. Ha ilyen gondunk támad, akkor ezt könnyedén megoldhatjuk például a Windows Live Movie Makerrel, ami nem más, mint egy videószerkesztő alkalmazás. Na nem abból a komoly fajtából, ez inkább csak arra hivatott, hogy képeinket, videóinkat „összefűzzük”, némi effekttel fűszerezzük és az elkészült művet tálaljuk valamely közösségi csatornán – legyen az Youtube, Skydrive, Flickr vagy Faceboook, netán csak bizonyos Windows Live csoportok, s máris kész a felturbózott, fogyasztható formában elkészített élménybeszámoló a nyári eseményekről olyan sebességben és hangulatban, ahogy azt mi szeretnénk.

A Movie Makert megnyitva egy elég puritán felületet kapunk, ahol a bal oldali előnézeti ablak mellett a legnagyobb területet a médiatartalmak gyűjtőfelülete foglalja el. A tartalom lehet kép, videó, de akár a listánkon lévő mozgóképanyagból is vághatunk ki pillanatképeket az alkalmazáson belül, vagy a számítógépünkhöz csatlakoztatott webkamera segítségével rögtönözhetünk is. A képeket feliratozhatjuk, illetve a már meglévő felírat is látszódni fog a képen, az egyes képaláírások betűtípusát, méretét, színét és áttetszőségét is módosíthatjuk. Média betöltése a hagyományos tallózás mellett drag&drop módszerrel is történhet, azaz elég csak bedobálni a felületre a feldolgozni kívánt alkotóelemeket. A képeket és videókat feliratozhatjuk, emellett a már meglévő felirat is látszani fog, ha azt mondjuk a Windows Live Fotótárban aggattuk az adott vizuális emlékdarabkára.

A Movie Maker felülete még üresen...
A Movie Maker felülete még üresen... [+]

A beépített videók hangereje és sebessége többfokozatú skálán állítható, emellett minden kis momentum időzíthető: megadhatjuk, hogy egy kép és a hozzá tartozó felirat mennyi ideig legyen látható, utóbbinak külön indítási időt adhatunk, de még az egyes elemeket átvezető animációk hosszát is variálhatjuk.

Az összeállított médialánc elemeit különféle színes-szagos effektekkel színezhetjük: az egyes képek és videók mindenféle színhatással és torzítással történő módosítása mellett külön animációs listát kapott a felirat beúszásának módja és a két elem közötti váltás is. Minden beállítás alkalmazható egy egységre vagy akár a nagy egészre is, ráadásul ha nem szeretnénk vesződni ilyesmivel, akkor elég csak valamely előre beállított témára kattintanunk. További extra a beszúrható cím, dia és a stáblista, a hagyományos 4:3-as és a szélesvásznú 16:9-es képarány közötti váltás lehetősége, valamint a mű zenével történő aláfestése is.

...és az utolsó simításokat végezve.
...és az utolsó simításokat végezve [+]

Az alapértelmezett kimeneti fájl WLMP kiterjesztést kap, ezt megnyitva még szabadon szerkeszthetjük tovább kisfilmünket; a „Film mentése” opció lenyíló menüjében viszont kiválaszthatjuk a nekünk tetsző módot az ott található lehetőségek közül. A projekthez ajánlott opció esetén a részegységek felbontása a döntő, de választhatjuk a nagyfelbontású, vagyis 1080p-s, a számítógéphez névre keresztelt 854x480-as, a DVD íráshoz ajánlott 720x480-as, illetve az e-mailben történő elküldéshez javasolt 426x240 felbontású kimeneti alternatívák valamelyikét is.

Mindezek mellett, ha már Microsoft, akkor a cég mobil operációs rendszeréhez, illetve az itthon kevésbé ismert médialejátszójához konvertálás is lehetséges. Akinek a fenti opciók egyike sem szimpatikus, az még mindig alkothat saját profilt, amelyben a felbontás, az átviteli sebesség, a képkockasebesség és az audioformátum is ízlésünkhöz szabható. A végeredmény minden esetben WMV kiterjesztésű lesz. Ha művünket közvetlenül a világháló valamely populárisabb szegletébe szánjuk, akkor elég csak a jobb felső sarokban virító ikonok valamelyikére kattintani, az adott szolgáltatásba belépés után már tölthetjük is fel a médiatartalmat. Ha netán nem találnák a listán a kívánt kommunikációs csatornát, a további bővítményeket böngészve még megeshet, hogy megleljük a szájízünknek megfelelő felületre történő közvetlen feltöltés lehetőségét.

Végezetül itt egy kis saját összeállítás, amelyben némi ízelítőt próbálok nyújtani a Movie Makerben rejlő apró finomságokból.

A Windows Live Movie Maker a Live Essentials csomag részeként tölthető le annak hivatalos oldaláról, teljesen ingyen.

Inarus

 

Azóta történt

Előzmények