Windows blog: mi történt még a Build 2011-en?

Mint azt a legutóbbi bejegyzésben is taglaltuk, a Windows új változata, vagyis a 8-as már a fejlesztői bemutató fázisába lépett. Ez, és a rendszer újdonságai már önmagában elég komoly port kavartak – főleg az új kezelőfelület és a tabletpiacra történő terjeszkedés –, azonban a főként fejlesztőknek szóló konferencia tartogatott még egyéb újdonságokat is.

Bemutatták a Visual Studio 11-et, és elérhetővé tették annak fejlesztői előzetesét, amelyben elsődlegesen a Windows 8-hoz és a Metro UI (a Windows 8-ban és Windows Phone 7-ben megtalálható kezelőfelület) stílusához illeszkedő alkalmazások elkészítését megkönnyítő újítások találhatók, de integrálásra került még egy új, elemi 3D-s modellező eszköz, mellyel nemcsak a megjelenítési, hanem némi szerkesztési lehetőséget is kapunk többek közt a felületi tulajdonságokra vonatkozóan. Mindemellett a szintén most bejelentett .Net keretrendszer legújabb, 4.5-ös fejlesztéseit is használhatjuk, mely az állapotgép Windows Workflowbeli támogatásával, új HTML5-ös és CSS3 ASP.NET vezérlőkkel és az új felületet használó alkalmazások megírásához szükséges komponensekkel fejlődött.

A hagyományos operációs rendszerek terén történő vérfrissítés mellett a Windows 8 Server is – melyből már szintén elérhető a fejlesztői bemutató változat – újítás alá esett. A rendszer és a távfelügyeleti Server Manager szintén Metro UI-ban fog pompázni, de ez természetesen csak opcionális. Emellett azért nem csak látványbeli változásokat tapasztalhatunk; többek közt javult a virtualizáció támogatása, valamint a szerverszolgáltatások megindultak a „felhősödés” irányába. A továbbfejlesztett Hyper-V segítségével aszinkron replikációval korlátlan mennyiségű virtuális gépet használhatunk, a vendég operációs rendszerek pedig tizenhatnál is több (pontos számot nem közöltek) virtuális processzort is használhatnak.

Egyúttal bejelentették a Windows Azure újdonságait is, melyek az 1.5-ös fejlesztőkészlet mellett az Azure Marketplace bővülése, az API fordító, az Azure Service Bus és persze ismételten az új dizájn megjelenése voltak.


[+]

Emellett az Internet Explorer 10 is tartogat némi meglepetést, egyrészt azt, hogy a Windows 8 aktuális kezelőfelületétől függően kétféle IE10 külsőt kapunk, másrészt pedig azt, hogy a Metro felülethez szabott külsővel le kell mondjunk a böngésző és a Flash párosításáról. A Microsoft szerint ugyanis egyrészt a HTML5 támogatással sokkal inkább érintőképrenyőkhöz szabott tartalmat lehet nyújtani, másrészt bizonyos bővítmények hiányában megnövekedhet hordozható eszközeink aktív internetezés közbeni üzemideje is.

A fentiekben felsoroltak csupán főbb irányvonalak, az újítások részletes listája jóval hosszabb, de már ebből is látszik, hogy bár a Build 2011 fő műsorszáma a Windows 8 és annak megújult kezelőfelülete volt, azért akadtak szép számmal egyéb újítások is.

Inarus

Azóta történt

Előzmények