Windows blog: frissülő beépített alkalmazások a Windows 8-ban

A Windows 8 felhasználók már találkozhattak a Windows Store alkalmazás értesítésével – amennyiben még nem, hamarosan fognak – miszerint elérhető a Mail, Naptár és Kapcsolatok nevű alkalmazások frissítése. Lássuk, milyen újdonságokra számíthatunk!

Naptár

A Naptár alkalmazás három területen kapott vérfrissítést. Ebből az egyik a Microsoft Exchange fiókokhoz kötött ütemezési asszisztenssel való együttműködés, melynek hála már itt is látható az egyes meghívottak visszajelzése, továbbíthatóak a meghívások, valamint csoportos üzenet küldhető a meghívottaknak.


[+]

Kezelési újdonság a munkahét nézet, ami a nevéből adódóan ötnapos bontásban mutatja teendőinket, míg a harmadik újítás az egyes események megjelenítéséhez köthető. Ezek eddig eltérő színkitöltést kaptak attól függően, hogy mely naptárban szerepeltek, mely néha erősen rontotta az olvashatóságot, így az új megjelenés már minden eseményt azonosan fehér háttérrel mutat, az eltérő naptárakból való származásukat pedig egy színes oldalsáv hivatott jelezni.

Kapcsolatok

A Kapcsolatok frissítése lényegében két minimális újítást hozott: immáron az eddig több közösségi hálóból és névjegyzék szolgáltatásból összemosott nézetet elemeire bonthatjuk, azaz az egyes Facebook és Twitter bejegyzések külön listázhatóak.

A másik újítás a közösségi hálózatok mélyebb integrálása: ismerőseink üzenőfalára történő bejegyzéseket végre az alkalmazásból is írhatunk, nem szükséges külön böngészőablaknak nyílnia e célból.

Mail

A levelező alkalmazás két társával ellentétben számos hiánypótló újdonságot kapott, többek közt megjelent végre a mappakezelés, azaz saját mappák létrehozására és törlésére is van lehetőségünk. Másik hasznos újítás a számunkra érdekes üzenetek kiemelésének lehetősége, mely szinte minden e-mail szolgáltatónál fellelhető. Jelen esetben az Outlook.com (leánykori nevén Hotmail) online felületén és a hagyományos Outlook alkalmazásoknál megszokott módon itt üzeneteink „megzászlózásáról” (flagging) beszélhetünk. Itt kell megemlítenünk azt az apró tippet, hogy az előbb említett kiemelés a kattintgatós-tapogatós módszer mellett kijelölés után az Insert billentyűvel is elkövethető. Természetesen ez mit sem érne, ha nem lenne a külön ezen üzenetek megtekintésére szolgáló nézet, ami mellett szintén hiánypótló újdonság a kizárólag az olvasatlan levelek megjelenítésének képessége.

Az üzenetek szerkesztése is változott, egyszerűbben szerkeszthető hiperhivatkozások és a számozott, pontokba szedett felsorolások mellett a Mail mostantól nagyobb pontossággal tartja meg a más programokból beillesztett szövegek formázási tulajdonságait is. Emellett a program okosan próbálja kitalálni a címzettet is, meggyorsítva ezzel a levelezést.


[+]

Leveleink kezelésével kapcsolatban tett előrelépés a keresési szekvencia okosítása is. A korábbi modell az egyes levelek alkalmazásban elérhetőségével kapcsolatban ugyan nem változott, azaz csak a kéthetes vagy annál frissebb üzenetek jelennek meg mappáinkban – mely elsősorban a háttértárral és az üzemidővel való takarékoskodást szolgálja (értelemszerűen ez utóbbi a hordozható eszközöknél releváns) – azonban mostantól a keresés a kiszolgálón található e-mailek közt is végbemegy.

A Mail immáron tanúsítványkezelésben is fejlődött, a webes levelező szolgáltatások mellett immár munkahelyi levelezésünkhöz is hozzáférünk, Exchange fiókok használatánál akár az ott tárolt kapcsolatokhoz is. Ezen a területen azonban a Gmail fiókot használók hátrányba kerülnek, az eddigi Exchange ActiveSync szinkronizálás ugyanis mostantól nem elérhető a Google fiókjával szemben, ami a levelezésnél az IMAP protokollra történő átállással jár, a naptár alkalmazás azonban a továbbiakban nem lesz képes szinkronizálni gmail-es fiókunkkal.

Inarus

Azóta történt

Előzmények