Hirdetés

VIA chipset két videokártyához

A VIA bejelentette, hogy egy új lapkakészlet mintáinak szállítását kezdte meg partnerei számára. A K8T900 jelzésű chipset köré a gyártók asztali PC-kbe és munkaállomásokba illő alaplapokat is tervezhetnek, ugyanis támogatja az AMD valamennyi egy- vagy kétprocesszoros rendszerekbe szánt CPU-ját, ideértve a Sempronokat, az egy- és kétmagos Athlon 64-eket, valamint az Opteronok megfelelő változatait, azaz 754, 939 és 940 tűs chipeket egyaránt.

A K8T900 fő újdonsága a RapidFire néven propagált új PCI Express vezérlő, melynek révén a grafikus alrendszer számára fenntartott 16 PCIe-sáv 1 x 16 vagy 2 x 8 arányban is megosztható. A megoldás bizonyosan alkalmazható az S3 Graphics Chrome S27-es videokártyái által támogatott MultiChrome üzemmódban, de arról hallgat a VIA közleménye, hogy az ATI és az NVIDIA hasonló páros konfigurációinak is hasznára válik-e. Az új északi híd emellett további négy PCIe x1 vezetékkel szolgálja a bővítést.


[+]

A VIA a jelentős csúszások után lassan piacra kerülő VT8251 déli hidat ajánlja a többi periféria vezérléséhez. Az északi hídhoz 1066 MB/s sávszélességű Ultra V-Link buszon csatlakozó lapka további két PCIe-vezetéket biztosít, ezenkívül természetesen PCI buszt is rendelkezésre bocsát. Vinyl HD audiovezérlőt és Fast Ethernet hálózati vezérlőt tartalmaz, ez egy külső chip segítségével gigabites interfésszel helyettesíthető. A meghajtókat irányító DriveStationre legfeljebb négy Parallel ATA egység, illetve négy Serial ATA II egység köthető, utóbbiak JBOD, RAID 0, 1, 0+1 és 5 üzemmódban is. USB 2.0 portból nyolc áll rendelkezésre. A K8T900 chipsetet a tervek szerint 2006 első negyedévétől szállítják nagy tételben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés