Hirdetés

Három ASRock alaplap integrált grafikával

A belépőszintű termékeiről ismert ASRock újabb integrált grafikus vezérlővel ellátott, microATX méretű alaplapokat dobott piacra, melyek révén mindhárom aktuális asztali platformot kiszolgálja. AMD processzorok alá NVIDIA GeForce 6100, Intel processzorok alá pedig ATI Radeon Xpress 200 chipset köré épülő alaplapokat is kínál immár a tajvani székhelyű vállalat.

A költséghatékonyság jegyében az NVIDIA szeptemberben megjelent GeForce 6150/6100 északi és nForce 430/410 déli hídjai közül egyaránt a gyengébbiket választotta új alaplapjaira az ASRock. A GeForce 6100 esetében ez a beépített GPU kisebb órajelével és a HDTV-támogatás hiányával jár. Az nForce 410 esetében a hálózati vezérlő csak 10/100 Mbps sebességű, hiányzik a tűzfal funkció, Serial ATA II interfészből pedig csak kettő van, ami logikusan a RAID üzemmódok számát kettőre (0, 1) redukálja.


939NF4G-SATA2

A 939NF4G-SATA2 jelű lap Socket 939-es Athlon 64 processzorokat fogad, ideértve az FX-eket és a kétmagos Athlon 64 X2-ket is. Négy memóriafoglalattal rendelkezik, a bővítmények számára pedig egy PCI Express x16, két PCI, egy PCI Express x1 és egy AMR aljzat biztosított. Nyolccsatornás hangról a Realtek ALC850 kodekje gondoskodik. Meghajtók a déli híd két SATA II portján kívül két IDE csatornára csatlakoztathatók. USB 2.0 portból kétszer négy van, de a FireWire hiányzik.

Azonos chipsettel, de Socket 754 CPU-foglalattal érkezik a K8NF4G-SATA2 nevű lap. Ez Sempron, illetve régebbi Athlon 64 chipeket fogad, a két DIMM-aljzat révén maximum 2 GB rendszermemória ültethető rá. A bővítőkártyák számára rendelkezésre álló foglalatok száma és elrendezése megegyezik a fenti lapnál leírtakkal, és nem fedezhető fel lényegi különbség a többi integrált vezérlő, illetve interfész vonatkozásában sem.


775Twins-HDTV

Minden szempontból konkurens lap a 775Twins-HDTV. A Socket 775 CPU-foglalattal bíró modell Intel processzorokat támogat, melyeket az ATI Radeon Xpress 200 chipsetje szolgál ki. Az egy- és kétmagos processzorokkal is elboldoguló északi híd integrált grafikus vezérlője egy PCIe x16 csatolós videokártyával helyettesíthető, illetve – ha a kártya ATI gyártmányú GPU-t hordoz – elvileg mód van párhuzamos, többmonitoros működtetésre is.

Az alaplapon emellett két PCI, egy PCIe x1 és egy AMR slot kapott helyet; DDR vagy DDR2 típusú memóriák legfeljebb 2 GB összkapacitásban két-két aljzatba illeszthetők. Nyolccsatornás hangról és Fast Ethernet hálózati kapcsolatról egy-egy Realtek chip gondoskodik. A perifériák kezelését az ASRock nem az ATI gyengélkedő déli hídjaira bízta, ehelyett az ULI 1573-at alkalmazza. Ez két IDE-csatornát és négy Serial ATA portot állít a meghajtók szolgálatába, utóbbi esetben támogatva a JBOD, RAID 0, 1 és 0+1 üzemmódokat is. USB 2.0 interfészből összesen nyolc van (négy kivezetve), de a FireWire itt is hiányzik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés