Hirdetés

Gigabyte alaplap négy videokártyához

A Gigabyte hivatalosan is bejelentette új csúcslapjának érkezését, melynek fejlesztés alatt álló változata első ízben májusban bukkant fel a hírekben. A 8N-SLI Quad Royal nevet viselő alaplap különlegessége, hogy négy PCI Express x16 foglalattal rendelkezik, így négy videokártya használata esetén nyolc monitor összehangolt vezérlése oldható meg segítségével.

A négy aljzat egyidejű használatakor mindegyikben 8 aktív PCIe-sáv vehető igénybe, de lehetőség van egyebek mellett arra is, hogy két aljzat 16 PCIe-vezetékkel működjön – ilyenkor a másik kettő PCIe x1 üzemmódba kerül. A megengedett variációk a következőképpen alakulnak: 1-16-16-1, 0-16-8-8, 8-8-16-0, 8-8-8-8.

Mindezt a chipset egyedi kialakítása teszi lehetővé, ugyanis az LGA775 processzorfoglalathoz közvetlenül egy NVIDIA nForce4 SLI Intel Edition lapka kapcsolódik (ez magában foglalja a maximum négy DDR2 modul vezérlőjét is), míg „déli hídként” az AMD platformról ismert nForce4 SLI szolgál. A lap fő attrakciójának számító PEG slotokon kívül bővítőkártyák két PCI Express x1 és egy PCI aljzatba ülhetnek. Meghajtók számára két IDE csatorna és négy Serial ATA II port biztosított, merevlemezek interfésztől függetlenül JBOD vagy RAID 0, 1, 0+1 kötetekbe rendezhetők.

Hangról a Realtek nyolccsatornás ALC850 kodekje gondoskodik, a hálózati kommunikációért pedig két (PCIe csatolású) Gigabit Ethernet vezérlő felel. USB 2.0 portból összesen tíz, FireWire interfészből három áll rendelkezésre. A hardver felügyeletét és szabályozását a mellékelt EasyTune 5 szoftver segíti; BIOS chipből a biztonság kedvéért kettő található az alaplapon. A 8N-SLI Quad Royal ára a tengerentúlon 200-220 dollár között mozog, európai áráról egyelőre nincs információnk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés