Hirdetés

Vége a SoundBlaster hangkártyák egyeduralmának?

Hamarosan alapjaiban változhat a számítógépekhez fejlesztett hangkártyák piaca, a korszakalkotónak tekintett SoundBlaster bővítőkártyák atyjaként ismert szingapúri Creative Labs-nál ugyanis nemrég úgy döntöttek, hogy egy külső gyártó számára is elérhetővé teszik a cég saját fejlesztésű hangprocesszorát. Az X-Fi jelfeldolgozó áramkör ezek alapján májustól már nem csak a Creative saját termékein, hanem a félprofi megoldásokat gyártó amerikai Auzentech Auzen X-Fi Prelude 7.1 típusú hangkártyáján is feltűnik majd. A döntés mindeddig példa nélküli, a Creative ugyanis fennállása során soha, senkinek nem adta el saját technológiáit, leszámítva néhány kiváltságos alaplapgyártót, akik a Realtek, a C-Media vagy az ADI kodekjeit a Creative valamelyik olcsóbb, szoftveres megoldásával helyettesíthették.


Auzen X-Meridian 7.1: hasonló lesz az X-Fi-alapú változat is

Az Auzen X-Fi Prelude 7.1 ellenben a SoundBlaster X-Fi bővítőkártyákhoz hasonlóan prémium kategóriás hangkártya lesz, mely elsősorban a játékok térhangzását hivatott minél hűebben visszaadni a Creative által kifejlesztett EAX kiterjesztés legfejlettebb, 5.0-s verziója révén. A május végén érkező újdonság részletes paramétereiről és áráról egyelőre semmit nem lehet tudni, az Auzentech szűkszavú közleménye mindössze annyit árul el, hogy a kártya a már piacon lévő, C-Media chipes Auzen X-Meridian 7.1-hez hasonló felépítésű lesz – utóbbi alapkiépítésben hat 3,5 milliméteres jack aljzattal és két koaxiális/optikai digitális csatlakozóval rendelkezik, és egyik legfőbb érdekessége a felhasználó által cserélhető kimeneti előerősítőkben rejlik.

Az Auzentech az alternatív gyártók közül elsőként csapott le a Creative hangprocesszorára, aligha valószínű azonban, hogy a cég egyedüliként kap lehetőséget arra, hogy X-Fi-alapú hangkártyát áruljon. A hangkártyapiac gyengélkedése legalábbis könnyen arra sarkallhatja az eddig ebben a szegmensben gyakorlatilag egyeduralkodóként létező Creative-ot, hogy a grafikus processzorokat gyártó cégek mintájára minél szélesebb partnerkörnek adja át technológiáit. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Creative az Auzentechen kívül más cégekkel is megállapodott volna, mindazonáltal elképzelhető, hogy az X-Fi processzorokat tartalmazó hangkártyák hamarosan más területekről ismert márkák repertoárjában is feltűnnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés