Hirdetés

Kibújhat a burokból a Creative

Üzleti modelljét és termékkínálatát tekintve jelentős változtatások mellett kötelezte el magát idén a zömében PC-s multimédiás termékeket és médialejátszókat gyártó Creative Labs. Az egykor szebb napokat megélt szingapúri vállalat csaknem két évtizede robbant be a köztudatba SoundBlaster márkanevű hangkártyájával, melyet később számos sikeres termékfrissítés követett. A cég így végül a jobb hanglejátszási és hangrögzítési képességekért áhítozó felhasználók igényeire alapozva és meglehetősen agresszív piacpolitikát folytatva rövidesen a szegmens egyeduralkodója lett. A PC-s komponenspiacról azonban nagyjából az ezredfordulót követően fokozatosan kiszorultak a hangkártyák, az alaplapokon ugyanis sorra jelentek meg az olcsó hangáramkörök, melyek az azóta eltelt idő alatt hosszú fejlődési utat jártak be, így mára minőségük és szolgáltatáskínálatuk az átlagfelhasználó számára bőven megfelelő.

A Creative új komoly tudású, ám ennek megfelelően meglehetősen drágán kínált X-Fi hangkártyáival sem tudott számottevően lendíteni forgalmán, a cég ezért más utat választott a piac hatékonyabb behálózására. A VR-Zone weboldal munkatársai nemrég ezekről a jövőbeli tervekről faggatták a vállalat illetékeseit, akik lényegében megerősítették azt a feltételezést, ami az amerikai Auzentech X-Fi alapú hangkártyájának bejelentésével kapcsolatban kapott szárnyra: a Creative ennek megfelelően a jövőben több külső gyártó számára is licencelhetővé kívánja tenni az X-Fi technológiát, ami leginkább a grafikuskártyákat gyártó vállalatok működésére emlékeztet. A cég ezekhez a gyártókhoz hasonlóan a jövőben több partnerének is szállít majd X-Fi chipet, és az ilyen irányú tapasztalatokkal nem rendelkező gyártóknak alighanem szívesen besegít a kártyák tervezésébe, esetleg gyártásába is. Ezekhez a kártyákhoz – akárcsak a videokártyáknál a GPU-gyártók – vélhetőleg továbbra is a Creative készíti majd az eszközillesztőket, a partnerek azonban természetesen egyedi szoftverválogatással tehetik vonzóbbá az X-Fi alapú termékeiket.


Auzentech X-Fi Prelude 7.1: nem Creative, de X-Fi

Az első ilyen modell szerint létrejött hangkártya – az Auzen X-Fi Prelude 7.1 – napokon belül a boltokba kerülhet, de szinte biztos, hogy ez a típus nem egyedüliként nyújt majd alternatívát a Creative saját X-Fi-jeire. Ettől a kvázi „belső konkurenciától” egyébként a szingapúri vállalatnál egyáltalán nem tartanak, a cég illetékesei szerint ugyanis a vevők számára egyértelműen kedvezőbb a választék tágítása, a Creative-ot pedig nem éri majd anyagi veszteség akkor sem, ha más márkát választ a vásárló, hiszen minden X-Fi chipet tartalmazó hangkártya értékesítéséből részesedhet.

A cég emberei a termékkínálat további változásairól is elkotyogtak néhány – egyelőre nem túl konkrét – részletet. Ezek szerint a Creative belátható időn belül kifejezetten audiofilek számára fejlesztett hangkártyákkal rukkolhat elő, melyek akár saját, akár újdonsült partnereinek választékát is gazdagíthatják. Sokak által rég várt termékekként az év végére befuthatnak a natív PCI Express támogatással rendelkező X-Fi megoldások is; ezekhez már nem lesz szükség PCIe-PCI átalakítóáramkörre, melyek egyrészt megdrágítják a kártyák előállítását, másrészt kompatibilitási problémákat is okozhatnak. A cég mindemellett hosszú ideje tervezi belépését az autóhifik piacára is, és megpróbál tovább terjeszkedni a médialejátszók szegmensében, ahol jelenleg 10 százalék alatti részesedéssel képviselteti magát globális szinten.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés