Hirdetés

Nagyot szól majd az Auzentech X-Fi-je

Megjelent az amerikai illetőségű Auzentech Inc. weboldalán a cég közeli jövőben érkező Auzen X-Fi Prelude 7.1 típusú hangkártyájának részletes adatlapja, így most már pontosan tudható, hogy a világ első, nem Creative márkájú X-Fi hangkeltője milyen szolgáltatásokkal és paraméterekkel kecsegteti majd a vájtfülű felhasználókat. A cég még áprilisban jelentette be, hogy a piacon elsőként és mindeddig egyedüliként lehetőséget kapott arra, hogy felhasználja a szingapúri vállalat nagy teljesítményű hangprocesszorát. Az új, X-Fi alapú hangkártyát akkor májusra ígérték, a megjelenési időpontot végül időközben június végére módosították.

A cég weboldalára kikerült adatok szerint az Auzen X-Fi Prelude 7.1 az X-Fi audioprocesszor teljes tudását beveti majd, azaz játékok közben tehermentesítheti a központi processzort, valamint elérhetővé válnak általa a csak X-Fi kártyákra jellemző hangzásjavító algoritmusok is (EAX Advanced HD 5.0, CMSS-3D, 24-bit Crystalizer). A hangkártyán a drágább Creative X-Fi kártyákhoz hasonlóan X-RAM is lesz, a hangminták számára ez esetben is 64 megabájtnyi lokális memória áll rendelkezésre, két IC-be szervezve.


Auzentech X-Fi Prelude 7.1: újra dübörög a banda

A tiszta hangzásért rajongók számára az igazi csemegét nem elsősorban ez, hanem a CA20K DSP áramköri körítése jelentheti. Az Auzentech a kimeneti oldalon négy darab AKM AK4396VF típusú sztereó digitális-analóg jelkonvertert alkalmaz, ezek maximum 24 bites felbontást és 192 kHz-es mintavételi frekvenciát támogatnak, jel-zaj viszonyuk pedig papíron 120 dB. A bemeneti oldalon egy szintén AKM gyártmányú, AK5394AVS analóg-digitális átalakítóval találkozni, ez is a már fent említett maximális felbontásban és frekvenciatartományban, 123 decibeles dinamikatartomány mellett dolgozik.

Hangkártya-lego

Az optikai és koaxiális kombó digitális csatlakozókkal ellátott, az alaplaphoz PCI csatolófelületen csatlakozó hangkártya egyik legfőbb érdekessége, hogy az elülső két csatorna előerősítője a felhasználó által cserélhető. A foglalatban alapesetben egy National LM4562NA típusú chip lapul, melynek teljes harmonikus torzítása mindössze 0,00003% (a több hat csatornát egy Texas Instruments OPA2134 SoundPlus előerősítő hajtja meg). A kártya a többcsatornás felkeverést előszeretettel használók számára is tartogat csemegét, az Auzen X-Fi Prelude 7.1 ugyanis Dolby Digital Live, DTS Interactive, valamint DTS Neo:PC támogatást is nyújt majd, igaz, az ehhez szükséges illesztőprogramok megjelenésére csak az év végétől vagy a jövő év elejétől lehet számítani.

Az Auzentech egyelőre nem hozta nyilvánosságra X-Fi hangkártyájának árát, a hazai vásárlóknak jó hír lehet mindazonáltal, hogy a cég webáruházában magyarországi szállítást is lehet kérni, így a június végére ígért kártya egy-egy példánya itthon is feltűnhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés