Hirdetés

Noteszgépekbe illik az új X-Fi hangkártya

A Creative a januári CES kiállítás alkalmával mutatta be a nagyközönségnek első PCI Express csatolós hangártyájának mintapéldányát. Az X-Fi Xtreme Audio asztali számítógépekbe való, PCIe x1 aljzatba illeszkedő változatához Japánban állítólag már kereskedelmi forgalomban is hozzá lehet jutni, nyugaton azonban egyelőre várat magára a piaci bevezetés. Nem így a notebookok szegmensében, ugyanis a gyártó időközben bejelentette Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio Notebook nevű eszközét, amely noteszgépek ExpressCard/54 bővítőfoglalatába csúsztatható.

A kisméretű hangkártya is lehetőséget ad az X-Fi Crystalizer és az X-Fi CMSS-3D funkciók igénybevételére. Az előbbi főként rosszabb minőségű, illetve veszteségesen tömörített zenék hangzását igyekszik élénkebbé tenni, az utóbbi sztereó fejhallgatók használatakor próbál virtuális térhangzást teremteni. A kártya két FlexiJack aljzata analóg vonali ki- és bemenetet, optikai SPDIF ki- és bemenetet, továbbá mikrofon és fejhallgató csatlakoztatási lehetőséget teremt. Opcionális kiegészítőként egy 5.1 és 7.1 csatornás analóg átvitelt biztosító csatlakozómodul vásárolható hozzá, a sztereó anyagok surround felkeverése természetesen ugyancsak megoldott.

A kártya lejátszás és felvétel esetén is 24 bites, 96 kHz mintavételezésű hangot támogat, bár Windows Vista esetében az SPDIF kimenet 48 kHz-re van korlátozva. Az alkalmazásprogramozási interfészek tekintetében a DirectSound, DirectSound 3D, EAX 1.0/2.0, EAX Advanced HD 3.0/4.0 és OpenAL szabványok támogatása biztosított. A megközelítőleg 80 eurós áron megjelenő X-Fi Xtreme Audio Notebook mellé fülhallgatót, hordtokot és persze szoftvereket is csomagol a Creative.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés