Hirdetés

Szigorítaná az AI gyorsítóktól kínai exportkorlátozását az USA

A friss hírek szerint a Kínának tervezett A800-at sem lehetne Kínába szállítani.

Még az elmúlt év augusztusában számoltunk be arról, hogy elvágja a legátfogóbb AI gyorsítóktól Kínát az Egyesült Államok. Ez mára meg is történt, így a keleti nagyhatalom nem éri el a nyugati cégek legjobb, gépi tanulásra tervezett termékeit, de ez nem jelent teljes exportkorlátozást, mivel az érintett vállalatok már kínálnak olyan gyorsítókat, amelyek képességei vissza vannak véve olyan szintre, hogy az USA aktuális szabályozása ne vonatkozzon rájuk.

A népszerűbb megoldások közül jelenleg az NVIDIA A100 és H100, illetve az AMD MI250 esik korlátozások alá, ezeket csak külön exportengedéllyel lehet szállítani Kínába.

Most a Reuters, a The Wall Street Journal riportjára hivatkozva arról írt, hogy az USA új exportkorlátozások bevezetését fontolgatja, amely tulajdonképpen azoktól a jobb gyorsítóktól is elvágná Kínát, amely még elérhető. Ezen leginkább az NVIDIA A800-at kell érteni, amelyet a zöldek direkt a korábbi korlátozások megkerülésére terveztek.

Valószínűleg nem termékspecifikus intézkedésről van szó, tehát ha az érintett cégek tovább lassítják a meglévő rendszereket, akkor az új tervezetre is lehetne megfelelő hardverrevíziókat tervezni, a kérdés csupán annyi, hogy mekkora teljesítményveszteség árán.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés