Hirdetés

A Republikánusok a RISC-V-től is elvágnák Kínát

Két kongresszusi képviselő és egy szenátor próbálja győzködni a Biden-adminisztrációt a lépés fontosságáról.

Az USA már szinte minden fontos technológiától elvágta Kínát, így a kritikus IT megoldások mindenképpen exportlicenchez vannak kötve, de ott van még lehetőség a nyílt forráskódú megoldásokban, amelyeket a keleti nagyhatalom továbbra is elér.

A Republikánus Pártból két kongresszusi képviselő (Mike Gallagher és Michael McCaul), illetve egy szenátor (Marco Rubio) arra hívta fel a Biden-adminisztráció figyelmét, hogy Kína nyílt forráskódú dizájnokkal kerüli ki a meghozott szankciókat, életben tartva a chipiparát. Éppen ezért egy olyan ötlet merült fel, hogy az USA tegye engedélykötelessé minden amerikai személy vagy vállalat számára, hogy RISC-V technológiával kapcsolatban kontaktusba lépjen a Kínai Népköztársaság szervezeteivel.

Technikailag ez egy nagyon képlékeny helyzet, hiszen a RISC-V fölött egy svájci alapítvány uralkodik, tehát az IP licencelésébe nem tudna beleszólni az USA. Éppen ezért direkten nem tilthatják el Kínát a RISC-V-től, de meg tudják nehezíteni a kínai vállalatok életét, ha ténylegesen engedélyhez kötik az amerikai személyekkel és cégekkel való kapcsolatfelvételt. A Santa Clara-i, RISC-V dizájnokat tervező SiFive már jelezte is, hogy egy ilyen döntés óriási tragédia lenne számukra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés