Hirdetés

Kína-baráttá teszi legcombosabb gyorsítóját az NVIDIA

Az USA szankciói kényszerítik erre a céget, így jön a H800.

Az előző év szeptemberében írtunk arról, hogy elvágja a legátfogóbb AI gyorsítóktól Kínát az Egyesült Államok, ami sok céget érint, de leginkább az NVIDIA-t, hiszen az érintett vállalat nagyon sok hardvert értékesít a keleti piacon.

Az USA szankciói nagyrészt a GPU-k összeköttetésére vonatkoznak, így van esély arra, hogy a gyártók megfelelő hardvereket kínáljanak, az NVIDIA például már novemberben átalakította az A100-as gyorsítót, így a kínai piac egy speciális, A800-as kiadást rendelhet, amelyen az NVLink 400 GB/s-os tempóra van korlátozva, ezzel megfelelve az Egyesült Államok által maximalizált 600 GB/s-os limitnek.

A Reuters információi szerint az újabb H100-ból is érkezik egy H800 jelzésű kínai kiadás, amely szintén az NVLink tekintetében kap korlátozást, így csupán 300 GB/s-os adatátviteli tempóval kommunikálhatnak egymással az összekötött lapkák. Itt valószínűsíthető, hogy az USA nem csak GPU-k közötti kommunikációs sebességek korlátozza, hanem vannak egyéb limitek is, amelyek alá legegyszerűbben a memóriakoherens busz lefojtásával lehet csúszni.

A lényeg az, hogy az NVIDIA szerint az A800 és a H800 is megfelel az USA szankcióinak, így legálisan szállíthatók Kínába. A normál verziókhoz viszonyítva azonban nem árulják el a konkrét különbségeket, feltételezhetően nem minden részlet nyilvános arról, hogy egészen pontosan milyen limitációknak kell megfelelni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés