Fontos vegyületek exportját korlátozza Kína

Az érintett cégeknek ráadásul csak augusztusig van idejük beszerezni a szükséges engedélyeket.

Még tavasszal írtunk arról, hogy ritkaföldfém-háborún gondolkodik Kína. Ez ugyan még nem következett be, de a keleti nagyhatalom bejelentette, hogy augusztus 1-től exporttilalmat rendelnek el a galliumot és germániumot tartalmazó vegyületekre, amelyek többek között a chipgyártásban kulcsszerepet játszanak, de egyéb iparágakhoz is fontosak. A cégek jelenleg igyekeznek engedélyeket kérni, illetve megpróbálják a készleteiket felhalmozni.

A gallium és germánium egyébként nem tekintendő ritkaföldfémnek, sokkal inkább ritkafémes vegyületek, vagyis Kína lépése részben figyelmeztetés, részben pedig kényszer is, ugyanis a szóban forgó elemek annyira azért nem ritkák, csak a jelenlegi árak mellett a kitermelésük és előállításuk nem feltétlenül éri meg nyugati viszonylatban. Emiatt is uralja Kína ezt a piacot, viszont kényszerhelyzetben a nyugati országok elkezdenék maguk előállítani az exportkorlátozás alá vont vegyületeket. Persze persze rövidebb távon a korlátozások ellátási nehézséget fognak okozni, viszont Kína számára is fontos ezen a piacon az elsőség megőrzése, amit csak úgy tudnak elérni, ha kiszolgálják a nyugati cégek igényekeit. A helyzet tehát nem éppen egyszerű, és Kína valós mozgástere sem túl nagy, viszont a most bejelentett lépés váratlan, és felvetheti azt a kérdést, hogy később a ritkaföldfémek exportját is korlátozhatják.

Az elemzők szerint Kína azért léphette meg a fentieket, mert az Egyesült Államok elérte, hogy Japán és Hollandia is elvágja a modern chipgyártáshoz fejlesztett technológiáikat a keleti nagyhatalomtól, ami kifejezetten fájdalmas számos kínai chipgyártó számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés