Hirdetés

Életbe lépett az IT-piacot is érintő exportkorlátozás Kínában

A galliumot és germániumot tartalmazó vegyületekre vonatkozó limitáció Japánt érintheti a legjobban.

Még az előző hónap elején írtunk arról, hogy fontos vegyületek exportját korlátozza majd Kína, és a szigorú szabályozás bevezetése meg is történt. A hivatalos rendelkezés szerint augusztus 1-jétől a kínai vállalatoknak kiviteli engedélyre van szükségük ahhoz, hogy a galliumot és germániumot tartalmazó vegyületeket exportálják.

A korlátozás nagy valószínűséggel nem befolyásolja majd a csúcstechnológiás lapkák gyártását, viszont az említett vegyületek a sokkal kisebb teljesítményű chipeknek is a részei, továbbá számos más területen is használják őket. Utóbbiakra már hatással lehet a friss szabályozás, ha Kína az egyes cégeinek – nemzetbiztonsági indokra hivatkozva – visszautasítja a szóban forgó vegyületek exportját.

Az egyelőre még nem teljesen látszik, hogy mi fog történni, de a galliumot tartalmazó vegyületek ára a nyáron látványosan, nagyjából 20%-ot növekedett. Kína várhatóan azt fogja figyelembe venni, hogy a friss lehetőségekkel mit tud nyerni. Ez azért lényeges, mert minden exportkorlátozással a saját cégeik járnának rosszul, továbbá arra kényszerítik a világot, hogy visszatérjenek a galliumot és germániumot tartalmazó vegyületeket belső piacon való előállításához. Utóbbi azért lehetséges, mert a szóban forgó elemek annyira azért nem ritkák, csak a jelenlegi árak mellett a kitermelésük és előállításuk nem feltétlenül éri meg nyugati viszonylatban, ugyanakkor a kényszer miatt az egyes országok újraindíthatják a nagyobb mennyiségű gyártást. Hosszabb távon tehát Kína számára nem egyszerű a helyzet, mivel a saját monopóliumát veszélyezteti a potenciális exportkorlátozásokkal.

A friss szabályozás egyébként várhatóan Japánt érintheti a legjobban, mivel az említett vegyületek 40%-át Kínából szerzik be. Ugyanakkor egyelőre a készletek is kitartanak, illetve Kína is csak a potenciális korlátozás lehetőségét lebegtette be, piacot befolyásoló valós lépéseket még nem tettek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés