Hirdetés

Újabb infómorzsák az Alder Lake-S kapcsán

Néhány PCI Express interfészt és DDR5-ös memóriákat érintő széljegyzet mellett az Intel 600-as alaplapokról is szó esett.

Új információk szivárogtak ki az Intel készülőfélben lévő, új platformjáról, az LGA1700-as tokozást használó Alder Lake-S-ről, ami a gyártó ígérete szerint akár 20 százalékos gyorsulást is mutathat egy szálon. Azt nem tudni, hogy ez a szám melyik korábbi fejlesztéshez van viszonyítva, de ez a történet amúgy sem olyan egyszerű, így ezt a kijelentést érdemes egy adagnyi, egészséges szkepticizmussal kezelni, ahogy a többszálas tempóra vonatkozó, kétszeres sebesség hírét is.


(forrás: VideoCardz) [+]

Az már világos, hogy a 10 nm-es gyártástechnológiát hasznosító processzorok hibrid dizájnnal rendelkeznek, azaz vegyesen fognak Gracemont (kicsi és nagy hatékonyságú), illetve Golden Cove (nagy és nagy teljesítményű) magokat alkalmazni, amelyekből 8-8 lesz a csúcsmegoldáson.


(forrás: VideoCardz) [+]

Az Alder Lake a DDR4 mellett támogatni fogja a DDR5-ös memóriaszabványt (mobil vonalon az LPDDR4-et és LPDDR5-öt), utóbbit 4800 MHz-ig. Az Intel 600 szériás vezérlőhíddal szerelt alaplapok közül legfeljebb csak a Z690-esben hajthatunk majd DDR5-ös RAM-okat, az olcsóbb lapkakészletek iterációi megmaradnak a DDR4-nél, 3200 MHz-ig bezárólag. Lényeges még, hogy az új CPU-k 16 darab PCI Express 5.0-s és 4 darab PCI Express 4.0-s sávot nyújtanak, míg maga a vezérlőhíd a PCI Express 3.0-s és 4.0-s generációjával marad kompatibilis, miközben a DMI (Direct Media Interface) frissül.


(forrás: VideoCardz) [+]

Ha minden a terveknek megfelelően alakul, az Alder Lake még az idén debütál, bár az egyelőre nem tisztázott, hogy ez az asztali vagy a mobil termékskálát jelenti-e, esetleg mindkettőt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés