Hirdetés

Bevezetné az ATX12VO szabványt az Intel az Alder Lake-S platformmal

Ez növelné az elérhető hatékonyságot, de új tápegységekre lenne szükség hozzá.

Úgy néz ki, hogy az Intel az Alder Lake-S platformot több szempontból is a jövőnek rendelné alá, így nem csak a DDR5 szabványú memóriák támogatása került fókuszba, hanem az új, ATX12VO szabványra való átállás is. Utóbbi lényege az, hogy mindössze 12 V-os ágat biztosítana a számítógép működéséhez, ami növelné az elérhető hatékonyságot, viszont az alaplapok is komplexebbé válnának, hiszen a 12 V-ból kellene előállítaniuk a többi feszültségszintet.

Az ATX12VO szabvány már az alaplapra köthető vezeték szintjén is egyszerűbb a mostani ATX12V-hoz viszonyítva, hiszen amíg utóbbi 24, addig előbbi csak 10 tűs megoldás, és ebből kellene egyet vagy kettőt alkalmazni, függően az adott rendszer igényeitől. Az előnyök terhelés mellett nem olyan jelentősek, viszont terhelés nélkül a rendszer nyers fogyasztása akár meg is feleződhet, és ez nem elhanyagolható szempont. Ugyanakkor a váltás azt is jelenti, hogy a felhasználóknak új, ATX12VO szabvány szerint fejlesztett tápegységeket kell használni, természetesen ezekkel kompatibilis alaplapokkal.


(forrás: VideoCardz) [+]

A VideoCardz információi szerint a tápegységek gyártóinak nagyjából 4 hónapra van szükségük, hogy felkészüljenek az új szabvány szerinti tápok tömeggyártására, illetve az alaplapgyártóknak is kell hozzávetőleg 4-5 hónap az új dizájn hitelesítésére. Tekintve, hogy az Alder Lake-S platform az idei esztendő negyedik negyedévében startol, a határidők meglehetősen szűkösek, így jó esély van rá, hogy nem mindegyik 600-as sorozatú vezérlőhidat alkalmazó alaplap áll majd át az új szabványra. A váltás azonban az érkező generációban megkezdődhet, a következő lépcsőben pedig végbe is mehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés