Hirdetés

A gyártók egyelőre mérsékelten pörögtek rá a PCI Express 5.0-ra

Pedig az idei évre az Intel hoz egy megfelelő asztali és mobil platformot is, de a VGA-knak vezetik majd ki ezt az interfészt.

A PCI Express 5.0-tól sokan talán azt várják, hogy újra hoz egy lökést az SSD-piacon. Bár az új szabványhoz elsődlegesen szerverpiacra szánt megoldások készülnek, örömhírnek számít, hogy az Intel az Alder Lake kódnevű fejlesztés személyében kínál majd az asztali és a mobil piacra is egy PCI Express 5.0-t támogató platformot.

Friss adat ugyanakkor, hogy a PCI Express 5.0-t elsődlegesen csak GPU-khoz lehet majd használni, ugyanis maga az Alder Lake egy olyan PCI Express vezérlőt használ, ami 16 sávot tud kivezetni az 5.0-s, illetve 8 sávot a 4.0-s interfészt használva. Mobil szinten rendre 8 és/vagy 4 sáv letiltásra kerül.

A platformdizájn tekintetében az Intel a 16 (asztali) vagy 8 (mobil) darab PCI Express 5.0-s sávot a dedikált grafikus vezérlőnek szánja, és ide majd kínálni is fognak megfelelő alternatívákat, ha az AMD és az NVIDIA nem törné össze magát az új interfész támogatása kapcsán. A többi hardverelem, elsődlegesen az SSD-k számára továbbra is 4.0-s sávok állnak rendelkezésre, és ez az oka annak, amiért a kiskereskedelmi forgalomba készülő SSD-k tekintetében a PCI Express 5.0 támogatása egyelőre egyik gyártó számára sem prioritás.

Az OEM-ektől megtudtuk, hogy az Alder Lake-S esetében nincs akadálya annak, hogy az alaplap x16-os PCI Express 5.0-s csatolójába egy megfelelően megtervezett, PCI Express 5.0-t támogató SSD-t tegyünk, de ilyenkor a dedikált GPU-t már csak egy lassabb, PCI Express 4.0-s csatolóba lehet bekötni. Persze utóbbi hardver teljesen ki is hagyható, hiszen a processzorokban lesz majd integrált grafikus vezérlő.

Megtudtuk még, hogy az Alder Lake után lesz majd olyan platform, amely több PCI Express 5.0-s sávot kínál, utat nyitva ezzel a mostaniaknál gyorsabb SSD-khez. Ehhez ugyanakkor új alaplapot kell majd venni, amit a változásokat figyelembe véve terveznek a gyártók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés