Hirdetés

Újabb Draft-N eszközök a Netgeartől

A Netgear bemutatta az IEEE 802.11n szabványtervezetre alapozó hálózati eszközeinek újabb csoportját, melyet továbbfejlesztett – és a gyártótól nem szokatlan módon készülékházon belülre rejtett – antennarendszer jellemez, egy részük pedig ráadásul két hullámsávban is működhet. Mindegyik új modell támogatja a titkosított adatátvitel egyszerű és biztonságos beállítását szolgáló Wi-Fi Protected Setup (WPS) eljárást, a QoS funkciók pedig garantálják, hogy a késleltetést nem tűrő adatfolyamok (multimédia, VoIP, játékok stb.) előnyt élvezzenek a kommunikáció során.

A RangeMax Dual Band Wireless-N Router (WNDR3300) nevű útválasztó a WAN felé egy, a LAN irányába négy Fast Ethernet portot kínál. Érdekessége, hogy a 2,4 GHz-es hullámsávban forgalmazhat a 802.11b/g szabványok szerint, a sokkal kevésbé terhelt 5 GHz-es frekvencián kommunikál a 802.11a eszközökkel, a 802.11n szabvány(tervezet) szerint viszont – kompatibilis eszközökkel – bármelyik sávban történhet az adatátvitel. A jobb vétel, a nagyobb hatósugár, illetve az interferenciák káros hatásainak kiküszöbölése érdekében összesen nyolc antenna kerül a burkolat alá. A készülék további funkciólistája a szegmens hagyományai szerint alakul, azaz tartalmaz SPI tűzfalat, DoS-támadások elleni védelmet, az útválasztással és a szűréssel kapcsolatos egyéb beállítási lehetőségeket. A WNDR3300 ajánlott ára az Egyesült Államokban 130 dollár; egyelőre nem ismert, hogy Európában mikortól lesz elérhető.

A RangeMax Wireless-N Gigabit Router (WNR3500) nevében utal főbb ismertető jegyeire: csak a 2,4 GHz-es frekvencián kommunikál más 802.11b/g/draft-n eszközökkel, viszont mind a WAN, mind a helyi hálózat felé Gigabit Ethernet portokat kínál – egy, illetve négy darabot. Antennáinak száma ugyancsak nyolc, és képességeinek jegyzéke is hasonlít a fenti modelléhez, ára azonban a gyors vezetékes interfészek miatt drágább: 160 dollár.

Új hozzáférési pont is található a választékban: az 5 GHz Wireless-N HD Access Point/Bridge (WNHDE111) kizárólag az 5 GHz-es tartományban működik, így 802.11a és draft-n eszközök csatlakozását szolgálja. Ha egy 2,4 GHz-es Wi-Fi router Ethernet portjára kötve használjuk, egy szellősebb, két sávra szétosztott vezeték nélküli hálózat az eredmény, de kliens üzemmódban is használható, vagyis eredetileg csak vezetékes (10/100 Mbps Ethernet) interfésszel ellátott eszközök kapcsolódhatnak általa egy másik hozzáférési ponthoz vagy routerhez. Utóbbi koncepciót szolgálja a HD/Gaming 5 GHz Wireless-N Networking Kit (WNHDEB111) nevű csomag, mely két darabot tartalmaz a WNHDE111-ből. Azoknak szánják, akik meglévő 2,4 GHz-es hálózatukat akarják bővíteni egy kevésbé forgalmas átviteli csatornával, melyen keresztül játékok adatai vagy akár nagy felbontású videók áramolhatnak (multicast üzemmódban is). A hat antennával bíró hozzáférési pont ára 130 dollár, páros kiszerelésben pedig 230 dollárba kerül belőle két darab.

Kliensadapterként egyelőre USB csatlakozós változat áll rendelkezésre. A RangeMax Dual Band Wireless N USB 2.0 Adapter (WNDA3100) jellemzőit sem kell hosszasan magyarázni a név hallatán, a 802.11n-tervezetnek megfelelően 2,4 és 5 GHz-es sávon is forgalmazhat, ám kompatibilis a régebbi Wi-Fi szabványokkal is. Az adapter ára a tengerentúlon 100 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés