Hirdetés

Linksys: Ultra RangePlus eszközök dömpingje

A CES alkalmából jelentősen bővítette az IEEE 802.11n szabványtervezettel kompatibilis hálózati eszközeinek kínálatát a Linksys. A gyors adatátvitelt és jobb lefedettséget ígérő Ultra RangePlus termékcsaládban található két olyan router, melyek nemcsak műszaki tartalmuk miatt figyelemreméltók, de formatervük is szakít az eddigi Linksys-hagyományokkal: lekerekített, finom vonalaikkal és a belül elrejtett antennáikkal a nappaliban sem szúrnak szemet.

A Wireless-N Broadband Router (WRT160N) a 2,4 GHz-es hullámsávban működik, a 802.11n mellett a korábbi 802.11b/g szabványokkal is kompatibilis. Öt Fast Ethernet (1 WAN + 4 LAN) interfészével, tűzfal funkcióival a SOHO piacra szánt útválasztók klasszikus eszköztárát hozza. A konfigurációt, a vezeték nélküli hálózat beállítását – akárcsak a többi készülék esetében – a Linksys EasyLink Advisor (LELA) alkalmazás könnyíti meg kevésbé hozzáértők számára. A router ismeri a Wi-Fi Protected Setup (WPS) eljárást, titkosításként WEP vagy maximum 256 bites WPA, WPA2 választható. A WRT160N ajánlott ára 100 dollár.

Hasonló tulajdonságokkal bír a Wireless-N Gigabit Router (WRT310N), azonban amint neve is mutatja, a helyi hálózat vezetékes eszközeinek csatlakozását négy Gigabit Ethernet switchport szolgálja. A sebességtöbblet felára a fentebbi modellhez képest 30 dollár.

A két router az Egyesült Államokban már kapható, de hamarosan megkezdődik az új Draft-N adapterek értékesítése is. A friss típusok – a korábban bejelentett WRT600N routerhez hasonlóan – kétsávosak, vagyis 2,4 GHz-en kommunikálhatnak 802.11b/g állomásokkal, 5 GHz-en a 802.11a eszközökkel, a 802.11n protokoll szerint forgalmazva viszont – a partnerektől függően – bármelyik sávot választhatják. A Dual-Band Wireless-N ExpressCard (WEC600N) a noteszgépek 34 vagy 54 mm széles ExpressCard bővítőaljzatába illeszkedik, míg az USB 2.0 csatlakozós Dual-Band Wireless-N USB Network Adapter (WUSB600N) asztali és mobil PC-khez egyaránt használható. Mindkét típus 80 dollárba kerül.

Külön érdemes megemlíteni a Dual-Band Wireless-N Gaming Adapter (WGA600N) nevű eszközt, melyet elsősorban játékhoz, pontosabban Ethernet csatlakozóval ellátott játékkonzolok Wi-Fi hálózatba kapcsolásához szánnak. Az adapter kompatibilis az IEEE 802.11a/b/g/n szabványokkal, azaz 2,4 és 5 GHz-en is tud kommunikálni. Folyamatosan figyeli a jelerősséget és a kapcsolat minőségét, ennek függvényében (ha a túloldali eszköz is támogatja ezt) automatikusan válthat másik csatornára vagy kevésbé forgalmas Wi-Fi hálózatra. Két WGA600N segítségével két konzol vagy más állomás rádiós összekötésére van mód, ha pedig több adapterből alkotunk hálózatot, egyikük hozzáférési pontként üzemel, és a WPS eljárás segítségével számítógép nélkül teszi lehetővé a titkosítás beállítását. A WGA600N ajánlott ára 90 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés