Hirdetés

Új szinten a OneNAND chipek evolúciója

Megkezdődött a 70 nm csíkszélességű, 1 gigabit kapacitású OneNAND memóriachipek tömeggyártása – adta hírül a Samsung. A technológiai váltással a 90 nm csíkszélességű OneNAND lapkák olvasási sebességéhez viszonyítva jelentős, több mint 60 százalékos gyorsulást sikerült elérni, így a tartós olvasási tempó elérte a 108 MB/s-ot, míg a tartós írási sebesség 9,3 MB/s maradt. Az új lapkák támogatják a 83 MHz-es szinkron órajelet, így hordozható eszközök széles választékában kaphatnak helyet.

A OneNAND egy összetett chip, melyben többféle eljárás előnyeit igyekeztek ötvözni. Az adattárolás fő helye a nagy kapacitást és gyors írást lehetővé tevő NAND rendszerű flashmemória, amit egy SRAM puffer, illetve egy amúgy a NOR flashmemóriáknál alkalmazott, nagy olvasási sebességet és hibajavítást garantáló interfész egészít ki.

Az integrált megoldás kellően gyors, ugyanakkor költséghatékony, és számos esetben egyszerűbbé teheti különféle eszközök felépítését. Mobiltelefonokban, PDA-kban például gyakran külön memóriachip felel a kódok és bizonyos adatok, illetve a felhasználói adatok tárolásáért, a OneNAND-dal azonban ezeket egybe lehet vonni, így azonos kapacitás biztosítható olcsóbban, vagy ugyanazon az áron nagyobb memória kerülhet a készülékbe. Más esetekben, például médialejátszókban az operációs rendszert és a lejátszási listákat vagy más beállításokat tartalmazó memóriákat lehet összevonni, ezzel párhuzamosan pedig csökkenthető a munkamemóriaként használt dinamikus RAM mérete – az eredmény egyebek mellett az energiafogyasztás mérséklődésében, az akkus üzemidő hosszabbodásában mutatkozhat meg.

A Samsung a mobil eszközök terjedésével összhangban OneNAND chipjeinek is fényes jövőt jósol – várakozásai szerint 2008-ban egymilliárd, 2010-re másfél milliárd dollárnyi forgalmat fog elérni ez a memóriatípus.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés