Hirdetés

Intel a gyorsabb rendszerindításért

A napokban megrendezett tajvani Intel Developer Forumon az amerikai vállalat bemutatott egy eljárást, amellyel jelentősen gyorsabbá tehető a rendszer bootolása, és csökkenthető a szoftverek indításának ideje. A Robson kódnevű megoldás technológiai szemszögből nem hoz újdonságot, lényegében a merevlemez munkáját kiegészítő flash memóriáról van szó, mely az Intel által fejlesztett szoftvernek köszönhetően a felhasználó számára kvázi láthatatlanul simul a rendszerbe.

A tartalmát áramellátás nélkül is megőrző NAND flash tárolóról a megszokott idő töredéke alatt feláll a rendszer, ráadásul megspórolja azt az energiát, amit a művelet alatt különös igénybevételnek kitett merevlemez használt volna fel. Utóbbi szempont azért különösen fontos, mert a Robson célterületét elsősorban a noteszgépek jelentik, ahol a kis fogyasztású flash memória az akkumulátoros üzemidőre is jótékony hatással van.

Az Intel nem közölt ugyan részleteket a technológia piacra kerüléséről, ám már megosztotta azt gyártópartnereivel is, így a projekt minden bizonnyal előrehaladott állapotban van. A notebookokba 64 MB és 4 GB közötti kapacitású flash memóriák fognak kerülni, melyeket egyebek mellett a Samsung és a Toshiba szállít.

Ez év áprilisában már tudósítottunk egy másik hasonló projektről; a Microsoft és a Samsung közös vállalkozásában egy hibrid tárolóegységet jelentettek be, melyben egy merevlemez társaságában kapott helyet egy ugyancsak NAND rendszerű flash chip. A két vállalat 2006 végefelé jelenhet meg újfajta tárolóival, ám közben a Samsung azért is sokat tesz, hogy a tisztán flash-alapú meghajtók a katonai, ipari alkalmazások területéről kitörve a következő években a vásárlók széles köréhez juthassanak el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés