Hirdetés

Stabil első a DRAM-piacon a Samsung

Árbevétel szempontjából valamivel több mint 30 százalékos piaci részesedésével továbbra is stabilan őrzi piaci elsőségét a koreai Samsung a számítógépek kulcsfontosságú alkatrészeit szállító DRAM-piacon. A tajvani gyártók ugyanakkor a Samsunghoz képest kivétel nélkül jelentősebb mértékben növelték eredményüket a harmadik negyedévben, ám ezzel még a legerősebb pozíciót magáénak tudó Nanya sem tudott 6,5 százaléknál nagyobb piaci részesedést elérni – áll a Gartner piackutató cég napokban kiadott gyorsjelentésében.

A DRAM gyártók összesített árbevétele az előző negyedévben elérte a 6,47 milliárd dollárt, ezzel 11,5 százalékos növekedést realizálva a második negyedévhez képest, jóllehet a bevétel éves szinten elmarad a tavalyi év hasonló időszakához képest. Andrew Norwood, a Gartner Dataquest alelnöke az elemzés kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a leggyorsabban növekvő három gyártó mind tajvani bázisú, az itt működő cégek viszont a piac alig több mint 15 százalékát tudhatták magukénak az elmúlt időszakban.

Az elemzők véleménye szerint a Samsung eredményei csakis azért maradhattak el a várttól, mert a vállalat erőforrásait átcsoportosítván az utóbbi hónapokban a DRAM-gyártás mellett komoly hangsúlyt fektetett a NAND flash memóriák gyártására, ahol a DRAM-piachoz hasonlóan legnagyobb ellenfeleivel, a Hynix Semiconductorral és a Micron Technologyval kell versenyre kelnie a piacelsőségért.

A DRAM-piac harmadik negyedéves eredményeit összefoglaló táblázat megtalálható az X-bit labs weboldalon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés