Hirdetés

A nyilvánosság elé lép a hibrid merevlemez

A Samsung a jövő héten mutatja be hibrid, azaz a flashmemóriát a hagyományos merevlemezzel egyesítő meghajtóinak (Hybrid Hard Disk, HHD) működő prototípusait. A premiernek nem véletlenül a Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) ad otthont, hiszen a technológiát a Windows Vista is támogatja.

A winchesterek ma fontos tényezői a notebookok fogyasztásának, ugyanakkor a tányérok gyakori leállítása nem jelent megoldást a problémára, hiszen a motorok felpörgetéskor hirtelen nagyobb energiát vesznek fel a szokásosnál. Egy flashmemóriával kiegészített merevlemezt ugyanakkor le lehet úgy állítani, hogy a „lemezműveletek” ne szakadjanak meg, és csak akkor kell újra felpörgetni, ha a puffer betelik, vagy olyan adatokra van szükség, melyek nem találhatók meg benne. A flashmemóriába a rendszer indításához vagy újraélesztéséhez szükséges adatok is elmenthetők, ezáltal a bootolás vagy az energiatakarékos állapotból való visszatérés ideje töredékére csökkenhet, egyúttal az ehhez szükséges energia mennyisége is kisebb lesz. Bizonyos alkalmazások (böngészés, irodai programok stb.) esetén így jóval ritkábban kell valóban felpörögie a merevlemeznek, ami nem mellékesen a hőfejlődésre és a rázkódás miatti sérülékenységre is jótékony hatással van.

A Samsung kezdetben 128 és 256 MB kapacitású OneNAND chipeket alkalmaz, melyek több memóriatípust egyesítenek magukban, hogy a nagy kapacitás és a gyors adatátvitel előnyeit ötvözzék. A HHD puffere (mely független a winchester saját gyorsítótárától) így 108 MB/s olvasási és 18 MB/s írási sebességet garantál, maga a meghajtó NCQ-t is támogató Serial ATA II interfésszel lesz felszerelve. Bár az akkus üzemidő meghosszabbításával kapcsolatban a noteszgépek eltérései és a különféle alkalmazások miatt nehéz jóslatokba bocsátkozni, a gyártó legalább 8-10 százalékos növekedést vár, miközben az operációs rendszer bootolási ideje mintegy 8-25 másodpercre rövidülhet.

A Samsung a következő negyedévtől szállítja partnereinek a HHD-k mintáit, 2007 januárjától, azaz a Vista széleskörű elérhetőségének idejétől pedig már nagy tételben szándékozik piacra dobni az új terméket. A gyártó egyelőre nem közölt árakat. Az Intel Robson kódnév alatt ugyancsak dolgozik egy olyan projekten, melynek célja a merevlemez flashmemóriával történő kiváltása bizonyos helyzetekben, azonban ez másfajta megoldás, a flash chipeket ugyanis itt nem építik be a winchesterbe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés