Hirdetés

Új driverrel együtt debütált az NVIDIA GeForce GTX 275

A mai napon bejelentett AMD Radeon HD 4890-re az NVIDIA máris reagált a GeForce GTX 275 személyében. Az új kártya az 55 nm-es gyártástechnológiával készülő GT200 kódnevű grafikus processzorra épül. A megfelelő teljesítmény érdekében a mérnökök a 240 stream processzort aktiváltak a 80 textúrázó csatorna mellett, így a rendszer majdnem teljes értékűnek mondható, azonban a nyolc ROP blokkból csak hét lesz működésben, aminek egyenes következménye, hogy a memóriabusz 448 bites szélességű.

A friss versenyző GDDR3 memórialapkákkal működik majd, melyekből a referencia nyomtatott áramkör segítségével 896 MB-os memóriakonfiguráció hozható ki. A gyártók többsége viszont már olyan nyomtatott áramkörrel is rendelkezik, amely 1792 MB kapacitású fedélzeti memória felszerelését is lehetővé teszi. Az NVIDIA referenciamodellje 633, 1404 és 2268 MHz-es mag-, shader- és effektív memória-órajelen üzemel. A DirectX 10-zel kompatibilis GeForce GTX 275 két darab 6 tűs PCI Express tápcsatlakozót hordoz magán, és támogatja a 3-way SLI-t, valamint a CUDA platformot.


NVIDIA GeForce GTX 275

Mivel a kártya rendkívül gyorsan érkezett meg, a gyártók nem tudtak felkészülni a premierre, így még csak 5000 példány készült el belőle. Ennek megfelelően a kereskedelmi startra csak április közepén kerülhet sor. A fő partnerek azonban már jelezték a zöldeknek, hogy a termék a 230-250 dolláros árhoz képest túl gyors, ennek következtében a jóval drágább GeForce GTX 285 kereslete vélhetőleg nagyon visszaesik majd. Mivel a gyártók a felső-középkategóriában jelenleg csak ezt GeForce modellt árulják – a helyzethez képest megfelelőnek mondható haszonkulccsal – problémák lehetnek majd az új termék valós startjával. A kiszivárgott információk szerint, amelyik gyártó teheti, az most a Radeon termékekre összpontosít, aminek következtében az elmúlt hetek alatt szokatlanul sok megrendelés futott be az AMD-hez. A GeForce GTX 275-öt megfelelő mennyiségben az EVGA, a BFG és a Zotac fogja forgalmazni, a többi gyártó pedig inkább a vörös oldal termékeire koncentrál, ami valahol érthető, hiszen a Radeonokból jelenleg jóval nagyobb haszon származik. Ez sajnos a versenyhelyzetre sem lesz jó hatással, ugyanis várhatóan az AMD termékeivel telítődik a piac, ennek eredményeképpen az új GeForce modellek kvázi hiánycikkek lesznek.

A kártya bejelentésével egyetemben új GeForce meghajtóprogram is érkezett, mely a Windows XP és Vista operációs rendszerekkel kompatibilis, és a GeForce 6, 7, 8, 9, illetve GTX 200 szériás termékekkel rendelkező felhasználók telepíthetik. Az új 182.50-es verziójú illesztőprogram természetesen tartalmazza az elérhető legfrissebb, 9.09.0203-as verziójú PhysX drivert is. Sok változásra nem érdemes számítani, a driver célja ugyanis a GeForce GTX 275 hivatalos támogatása, emellett az új játékok természetesen SLI profilt is kaptak.

A változások pontos listáját az alábbi dokumentáció tartalmazza, míg az új eszközillesztő – a megfelelő adatokat megadva – letölthető az NVIDIA szerveréről.

GeForce Power Pack: harmadik felvonás

A marketing részeként megjelent a GeForce Power Pack harmadik kiadása is, mely ugyan nem tartalmaz annyi újdonságot, mint az első és a második verzió, azonban érdemes némi figyelmet szentelni neki. A csomag legnagyobb frissítése a Sacred 2: Fallen Angel játékhoz érkezett PhysX patch, melynek köszönhetően a program képes a régi és új fizikai hatásokat a grafikus processzoron számolni. Ezenkívül a pakk tartalmazza a Star Tales névre keresztelt online játék benchmark változatát, a MotionDSP által fejlesztett vReveal program kipróbálható verzióját, a SETI@home CUDA-ra optimalizált kliensét, valamint egy új PhysX képernyővédővel is meglep minket az NVIDIA.


Sacred 2: Fallen Angel PhysX patch

Az NVIDIA tehát rekordidő alatt válaszolt az AMD új termékére és marketingkampányára, azonban a hosszas csatározáshoz mindenképp meg kell győznie a partnereket a GeForce GTX 275 létjogosultságáról, amit véleményünk szerint csak a haszonkulcs növelésével lehetne elérni. Ez természetesen azt is jelentené, hogy a friss modell forgalmazása az NVIDIA számára veszteséget termelne.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés