Hirdetés

A TSMC gyártástechnológiáira optimalizálja IGP-it az Imagination Technologies

Az Imagination Technologies bejelentette, hogy a partnerek növekvő igényeit figyelembe véve az új generációs PowerVR IGP-ket a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiáira is optimalizálja, ami jelentősen megkönnyítheti az implementálást, és a sebességre is jótékony hatással lehet. Mint ismeretes a brit tervezőcég lényegében IGP-k licenceléséből él, melyet főleg az ultramobil piacon érdekelt vállalatok igényelnek. Említhető itt az Apple, a Texas Instruments, az Intel, és még folytathatnánk, de a lényeges szempont, hogy a PowerVR fejlesztések licencelésénél az Imagination Technologies eddig csak szintetikus dizájnokat árult. Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy az adott cég a dizájnt vásárolja meg, de a fizikai implementálást már teljesen önállóan végzi. Ez a legtöbb cégnek nem jelent megoldhatatlan gondot, de egyértelmű, hogy a partnerek számára sokkal kedvezőbb, ha készre optimalizált dizájnokat licencelhetnek, hiszen így kevesebb munkát kell fektetni az implementálásba, és akár az elérhető teljesítmény is nagyobb lehet.

Tony King-Smith, a vállalat marketing részlegében alelnöke az új irányt úgy kommentálta, hogy azért van rá szükség, mert a partnerek kérték. Gyakorlatilag mi sem egyszerűbb ennél. Az Imagination Technologies a partnereiből él, vagyis a jövőre vonatkozó igényeiket megpróbálják kielégíteni. Tony King-Smith elmondta, hogy a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiáira optimalizált dizájn licencelésével a partnerek nagyobb teljesítményű és kevesebbet fogyasztó IGP-t helyezhetnek az adott lapkába, de ez az információ nincs számszerűsítve. Alapvetően az sem biztos, hogy érdemes ennyire általánosítani, hiszen a nagyobb cégek eddig is elég jól vették az implementálás akadályát, ugyanakkor tényleg nem kérdés, hogy a vállalat döntésével mindenki jól jár, de a legjobban a kisebb partnerek, hiszen számukra – a kevesebb anyagi- és humánerőforrás következtében – sokkal nehézkesebb egy szintetikus dizájn fizikai implementációjának kivitelezése.

Természetesen az Imagination Technologies megőrzi a szintetikus dizájnra vonatkozó licencelési formát is, ha esetleg valaki nem a TSMC-t választja gyártópartneréül. A vállalat egyébként a többi bérgyártótól sem zárkózik el, így ebből a szempontból zajlanak az egyeztetések. Tony King-Smith elmondta, hogy a bérgyártók figyelnek az Imagination Technologies igényeire, amikor új gyártástechnológiát fejlesztenek. Minden új node esetében jellemző, hogy számos referenciadizájnt kérnek be, amivel optimalizálják az adott technológiát. Régebben erre processzorokat és memóriákat használtak, de az újabb trendek arra mutatnak rá, hogy ma már inkább az IGP-kre érdemes figyelni, mivel a mobil irány következtében jellemzően ez az egység foglalja el a lapkákon belül a legnagyobb területet, és elmondható, hogy a legtöbb energiát is az integrált grafikus vezérlők emésztik fel. Erre nyilván a bérgyártók is rájöttek, így a jövőben a nagyobb figyelmet szentelnek az új generációs node-ok optimalizálásánál a grafikus vezérlőkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés