Hirdetés

A TSMC gyárthatja az Apple 20 nm-en készülő lapkáit

Az Apple és a Samsung jogi csatározása már jó ideje tart, így a felekről nem mondható el, hogy túlzottan jó viszonyt ápolnának. Üzletileg azonban az Apple a Samsungtól függ leginkább, így tulajdonképpen az almás cég azt a vállalatot támadja, amely gyártja az Apple SoC-okat, és kulcsfontosságú alkatrészeket biztosít a termékeikbe. Természetesen az üzleti világban a jogi csatározást jellemzően félrerakják az érintett felek, ha a partnerkapcsolatuk egyértelműen jövedelmező, és az Apple illetve a Samsung számára az. Utóbbi cég ugyanis számos számottevő hasznot termel az almás termékek alkatrésszel való ellátásán, és az Apple SoC-ok legyártásán.

Persze az Apple számára a Samsung egy komoly kockázati tényező is, hiszen, ha az utóbbi cég nem újítja meg a SoC-ok gyártásával kapcsolatos szerződést, akkor az Apple alól kihúzza a talajt. Arra persze csekély esély van, hogy ez megtörténik, mivel a Samsung nem biztos, hogy tudja pótolni az Apple így kieső megrendeléseit, ennek következtében gyáraik a legnagyobb partnerük elvesztésével komoly veszteség mellett üzemelnének tovább. A két cég közötti jogi vita azonban már annyira eldurvult, hogy az Apple folyamatosan új bérgyártó után kutat.

J.T. Hsu szerint a TSMC az egyetlen cég, amely szóba jöhet. A Citigroup Global Markets elemzője szerint az Apple augusztusban ellenőrizte a tajvani bérgyártó 20 nm-es nodeját, és elképzelhető, hogy a novemberben kezdődő kísérleti gyártásban is részt vesznek. A 20 nm-es node-on egyébként az aktuális tervek szerint a következő év végén kezdődhet meg a tömeggyártás. Mivel az Apple úgy néz ki, hogy nem kap kiemelt bánásmódot a TSMC-nél, így az egyetlen esélyük, hogy komoly gyártókapacitáshoz jussanak, ha az elsők között állnak át az új node-okra. Ez azonban a cég számára óriási kockázat is egyben, hiszen az Apple-re az elmúlt években jellemző volt, hogy az új node-ok bevezetésénél megszokott problémákat inkább elkerülik, így csak később állnak át jobb csíkszélességre, amikor az adott node már kiforrottnak tekinthető. Az Apple tehát konkrétan semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik az új gyártástechnológiák kezdeti felfuttatását figyelembe véve, és így beleugrani az elsők között a 20 nm-be kifejezetten logikátlan döntés lenne, de az Apple igényeit figyelembe véve megtörténhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés