Hirdetés

Az új generációs PowerVR támogatja a HSA-t

Az Imagination Technologies két hete mutatta be hivatalosan az új generációs PowerVR fejlesztéseket. A Rogue architektúrára épülő G6230 és G6430 jelzésű IP-kről egy korábbi hírben írtunk, de a vállalat ígérte, hogy később a HSA alapítványba való belépésüket is kommentálják a külvilág felé.

A HSA-ról, illetve magáról a HSA alapítványról egy hónappal korábban írtunk egy cikket, ami részletezi, hogy mi is ez a kezdeményezés. Az AMD által kifejlesztett platform mára átkerült alapítványi kezekbe, így a további fejlesztéseket az AMD mellett az ARM, az Imagination Technologies, a MediaTek és a Texas Instruments dolgozza majd ki, illetve az említett öt cégre vár a már elkészült 1.0-s draft specifikáció elfogadása is. Jelenleg minden cég az úgynevezett finalizer és a kernel driver elkészítésén dolgozik, ezeket ugyanis az adott hardverre kell szabni. Várhatóan a szoftveres oldalon szükséges munkák befejezése után ölt majd végleges formát a specifikáció 1.0-s verziója.

Az Imagination Technologies elmondása szerint a HSA-t a Rogue architektúra épülő termékek támogatják, vagyis a Series6 családba tartozó rendszerek. Ezenkívül a PowerVR SGX 545 esetében is megoldható a HSA kezelése, de ezt az IP-t gyakorlatilag csak az Intel licenceli, így borítékolható, hogy nem kap támogatást. A lényeg tehát, hogy a Rogue architektúra erősen a heterogén jövőkép felé veszi az irányt, és a képességek tekintetében nagyjából egy súlycsoportba helyezhető az ARM Midgard architektúrájára épülő Mali-T család fejlesztéseivel. A teljesítmény szempontjából még nincsenek konkrét adatok, de úgy néz ki, hogy a licencelhető IP-k között ez a két rendszer fog ádáz küzdelmet folytatni egymással.

Az Imagination Technologies helyzetét egyébként az Intel eléggé megkönnyíti, mivel úgy néz ki, hogy a PowerVR-ről hamarosan lemond a cég, és az új fejlesztéseket saját IGP köré építik. Ez azt is jelenti, hogy az Imagination Technologies a következő generációs PowerVR architektúrát már az ARMv8 processzormagokhoz fogja tervezni. A heterogén éra ugyanis egyelőre csak a fizikai integrációról szól, de később a CPU és az IGP logikai szinten sokkal közelebb kerül egymáshoz. Az ARM terveiben az IGP ugyanazokat a pointereket kezeli majd, amiket az új generációs ARM CPU-k, emellett képes lesz elérni a processzor virtuális címterét, illetve a két egység teljesen koherens memóriát oszt majd meg. Nyilvánvaló, hogy az Imagination Technologies is ezt az utat fogja járni, ha már támogatják a HSA terjedését. A PowerVR Rogue (és persze az ARM Midgard) architektúra azonban még nem ilyen fejlett, így ezek a funkciók a következő körben épülnek csak be, aminek az ideje az ARM-os SoC-ok piacán nagyjából 2014-2015-ben jöhet el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés