Hirdetés

Két eltérő Clover Trail platformot készít az Intel

Az Intel az elmúlt héten leplezte le a Clover Trail platformot, melyre számos Windows 8-as tablet érkezik, így a fejlesztőknél próbáltunk érdeklődni a rendszer valós képességeiről, hiszen erről a vállalat mélyen hallgat. Próbálkozásainkat nem koronázta siker, már ami a hírben szereplő terméket érinti, de megtudtunk egy érdekes dolgot, ami új megvilágításba helyezi a platformot. A Clover Trail név alatt ugyanis nem egy, hanem két eltérő lapka fejlesztése zajlik. Az Atom Z2760-as SoC lesz a Windows 8-hoz készülő megoldás és ezt került lényegében bemutatásra, de jön egy variáns az új Z2500-as sorozatba, melyet belsőleg a Clover Trail+ néven emlegetnek, és alapvetően egy Androidhoz szabott fejlesztésről van szó.

Az Intel döntése abból a szempontból érdekes, hogy a két külön lapka bizony a teljesítmény oldalán is különbözni fog, ráadásul nem is kevéssel. A Z2500-as sorozatba tartozó SoC egészen pontosan a Z2580-as jelzést viseli, és rengeteg ponton megegyezik a Z2760-as SoC képességeivel, így 32 nm-es gyártástechnológián készül, ugyanúgy kétmagos lesz, ráadásul a Burst órajel is marad 1,8 GHz. Az egyetlen eltérés az Imagination Technologiestől licencelt IGP, ami PowerVR SGX 545 helyett MP2-es konfigurációba kötött PowerVR SGX 544-es fejlesztés lesz, de az 533 MHz-es órajel ezúttal is azonos. A Z2580-as SoC tehát a grafikus teljesítmény tekintetében kétszer nagyobb tempót kínál, mint az Z2760-as megoldás, ugyanakkor a hardver nem támogatja a DirectX 10.1-es API-t, ami gyakorlatilag lényegtelen, hiszen Androidot fog futtatni, vagyis az OpenGL ES 2.0 támogatása számít. Megjegyzendő azonban, hogy a DirectX 10.1-ből az Atom Z2760 sem profitál, mivel az Imagination Technologies DirectX 9.0L (shader modell 3.0) drivert készít hozzá, vagyis a PowerVR SGX 545 tudásbeli előnye a gyakorlatban semmisnek tekinthető.

A Z2500 és a Z2700 sorozat között semmilyen átjárás nem lesz, így előbbire csak az Androidot, míg utóbbira csak a Windows 8-at telepíthetik a partnerek. Érdekes még, hogy az Atom Z2580-as megoldásra az Intel nem csak a tabletekben, hanem a felsőkategóriás okostelefonokban is számít, ám a Z2760-ra csak tabletet építhetnek a cégek. Szintén megtudtuk, hogy az Clover Trail+ startja a következő év elején lesz, vagyis pár hónappal a windowsos Clover Trail után. Itt valószínű, hogy stratégiai döntésről van szó, hiszen a Windows 8-hoz most kell a platform az október végi startra, míg az Androidra ki lehet adni később is.

A két rendszer meglépte alapvető kérdéseket is felvet. A windowsos Atom a Cedar Trail kudarca után jelentős kockázati tényező, hiszen ugyanaz a csapat készíti hozzá a grafikus meghajtót, amelyik egyelőre nem bővelkedik sikerekben a WDDM felület támogatása tekintetében, hiszen egy 32 bites Windows 7 drivernél többet eddig nem tudtak felmutatni. A Windows 8 sikeres sem biztos, vagyis mindezeket összeadva az Intel szemében óriási kockázatot jelent a rendszer. Nem elhanyagolható az sem, hogy a marketing nagyon szép színesen festi le a terméket, ám eközben a Clover Trail nem képes kihasználni a Windows 8 összes szolgáltatását, amit ráadásul a DirectX 9.0L-es driver tovább ront. Ennek köszönhetően az Atom Z2760 lényegében éppen teljesíti a Microsoft új operációs rendszerének minimum követelményeit, vagyis képtelen kezelni a DirectFlip szolgáltatást, nem támogatja az új Unified Video API-t, emellett a hardveres gyorsításért felelős Direct2D API az elérhető leggyengébb és leglassabb szinten fut, miközben ha lenne DirectX 10.1-es driver az IGP-hez, akkor kapásból elérhető lenne egy hatékonyabb feldolgozást biztosító szint.

Az kétségtelen tény tehát, hogy a Clover Trail kiépítéséhez sokkal jobban illik az Android, hiszen képes támogatni a Google operációs rendszerének összes funkcióját, tovább a Z2580-as SoC IGP-je még jelentősen gyorsabb is, mint a Z2760-as SoC megoldása. Az Imagination Technologies ráadásul évek óta támogatja az Androidot, így az OpenGL ES 2.0-s driver is makulátlan.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy mi lesz, de az Intel megközelítése kellően óvatos, így ha az Atom Z2760 esetleg elvérzik, akkor is ott van még az Atom Z2580, ami sikerre is viheti. Nem elhanyagolható az sem, hogy a két funkcionálisan eltérő lapka ugyanabba a Clover Trail platformba tartozik, vagyis ha az egyik elbukik, akkor az sem jelent gondot, hiszen a másik sikere mellett a Clover Trailt összességében sikertörténetként lehet majd emlegetni a későbbiekben, és az esetlegesen süllyesztőbe kerülő modellre senkit sem kell majd emlékeztetni. Az Intel alapvetően minden forgatókönyvet átgondolt, így a vállalat bebiztosította magát arról, hogy egy Cedar Trailhez hasonló totális kudarc ne ismétlődjön meg, vagy ha megismétlődik, akkor azt a külvilág felé el lehessen adni sikerként.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés