Hirdetés

Terv szerint halad a TSMC 10 és 7 nm-es node-jának fejlesztése

Rövid idő telik el a két gyártástechnológia bevezetése között.

A TSMC a friss bejelentések szerint jól halad a 10 és 7 nm-es node-ok fejlesztésével. Előbbinek a kísérleti gyártása már megkezdődött, és a tömeggyártás a következő év elején megindulhat. A 7 nm-es node kísérleti gyártására jövőre kerül sor és a tömeggyártás a 2018-as esztendő elején kezdődhet meg.

A TSMC szerint eddig egyik fejlesztéssel sincs különösebb probléma, így az előbb bekezdésben részletezett, amúgy korábban is megadott időpontok tarthatónak tűnnek. Ez azért fontos, mert a vállalatnak máris van 20 jelentkezője a 7 nm-es node-ra, és az érdeklődők többsége a következő évben fogja véglegesíteni a dizájnokat, nyilván a kísérleti gyártással párhuzamosan.

A 7 nm-es node egyébként valószínűleg nem lesz túl népszerű, mivel rendkívül drágává teszi a gyártást. Továbbra is a 28 nm-es node lesz a sláger a bérgyártó megrendelői között, mivel arányaiban ezzel a legolcsóbb a lapkák gyártása. A 16 nm-es node például kapásból dupla költséget jelent, míg a 10 nm-es node még erre is rátesz 50%-ot. A 7 nm-es lapkák gyártása majdnem tízszer drágább lesz, mint a 28 nm-es megoldásoké, és majdnem háromszor drágább a node a 16 nm-es opcióhoz viszonyítva, ami sok megrendelő számára megfontolandóvá teszi az átállást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés