Hirdetés

Töretlen az ARM és a GlobalFoundries kapcsolata

Az ARM még 2009 őszén kezdett közeledni az AMD-ből kivált GlobalFoundries-hoz, ám most a Mobile World Congress rendezvényt kihasználva konkrét tervekkel álltak elő az említett vállalatok. Az új generációs SoC lapkák az előzetes várakozások szerint számos tekintetben túlmutatnak a jelenlegi megoldásokon, hiszen 40%-kal nőhet a teljesítmény amellett, hogy a fogyasztás 30%-kal mérsékelhető.

A mobil készülékeknél természetesen kiemelten fontos a készenléti állapothoz tartozó energiaigény is. Az ARM és a GlobalFoundries szerint az új generációs SoC rendszerek azonos körülmények között, akár kétszer tovább fogják bírni egyetlen feltöltéssel. A fejlődést a bérgyártó 28 nm-es csíkszélességű Gate-First High-K Metal Gate (HKMG) gyártástechnológiája teszi lehetővé, melyből a HP (high performance) és az SLP (super low power) eljárás lesz elérhető az ARM partnerei számára.

Az architektúrák fejlesztésével és licenszelésével foglalkozó ARM a Cortex-A9 jelzésű processzormagokat készíti fel a GlobalFoundries 28 nm-es technológiájára. Az eljárás az információk alapján az év második felétől lesz elérhető, ám a chipek tömeggyártására még várni kell egy keveset. Az ARM partnerei várhatóan 2011-ben állnak elő 28 nm-es gyártósorokon készülő SoC lapkákkal.

Érdekesség, hogy a Cortex-A9 jelenleg is elérhető a TSMC 40 nm-es technológiáját használva, sőt az ARM a tajvani bérgyártóval is együttműködik a modernebb, 28 nm-es eljárás kapcsán, aminek a bevezetéséről nemrég számolt be a vállalat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés