Hirdetés

Bővül az ARM Cortex processzorcsalád

Az ARM leleplezte a legújabb fejlesztését, mely a Cortex-A5 névre hallgat és a Cortex-A8, illetve Cortex-A9 MPCore architektúra kistestvérének tekinthető. A legerősebb változatról egy hónappal ezelőtt számoltunk be, ám ezúttal nem a teljesítményen volt a hangsúly, hanem a méret és a fogyasztás csökkentésén.

A Cortex-A5 MPCore gyakorlatilag a legkisebb méretű mag, és a területszintű fogyasztása is a legalacsonyabb. A TSMC és a GlobalFoundries 40 nm-es gyártósoraira optimalizált fejlesztés tartalmazza a NEON lebegőpontos egységet, mely speciálisan a H.264 vagy az MP3 tömörítésű médiafolyamok kezelését segíti elő, emellett a mag a TrustZone biztonsági technológiával is fel van szerelve. A Cortex-A5 természetesen kompatibilis a Cortex-A8 és Cortex-A9 architektúrához írt programokkal, ami fontos szempont, hiszen azokhoz már számos szoftver érhető el.

Az ARM a Cortex-A5 architektúrát olyan készülékekbe ajánlja, amelyeknél kiemelkedően fontos szempont az alacsony fogyasztás és a költséghatékony gyártás. A vállalat még kedvezményes licenclehetőséget is biztosít azoknak a partnereknek, akik korábban már megvásárolták az ARM9-es vagy az ARM11-es magok használati jogát. A tervek szerint a Cortex-A5-re épülő termékek első hulláma 2010 elejére várható, arról azonban nem lehet tudni, hogy pontosan milyen készülékek épülnek a friss ARM fejlesztésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés