Hirdetés

Nem egy, hanem két lapkát rejt a leggyorsabb ThunderX3

A Marvell lapkaszinten 60 processzormaggal készül, de a start idejét még mindig nem tudni.

A ThunderX3-ról még tavasszal rántotta le a fátylat a Marvell, az idei Hot Chips alkalmával pedig pár új részlet is szóba került. Eredetileg a cég csak a 96 processzormagot árulta el, így korábban azt hittük, hogy itt egy lapkáról van szó, de mára kiderült, hogy a TSMC 7 nm-es node-ján készülő processoruk maximum 60 magot tartalmaz. Ez elérhető lesz ilyen formában, de készül egy olyan tokozás is, amelyre két darab lapka kerül, és ilyenkor már 96 processzormagos kiépítésben is megvásárolható a fejlesztés. Fizikailag egyébként ez a dizájn 120 magot eredményezne, de összességében 24 mag letiltása vezet optimális hatékonysághoz. Nem mellesleg ezzel a kihozatal is növelhető.


[+]

A Marvell egyedi tervezésű, ARMv8.3-as processzormagokat használ, amelyek tartalmaznak már ARMv8.4-ből és ARMv8.5-ből származó funkciókat is, az utasítás- és adat gyorsítótáruk pedig rendre 64 és 32 kB-os, míg az L2 gyorsítótára kapacitása 512 kB. A magok négy hardveres szálat tudnak futtatni, továbbá négy darab 128 bites NEON SIMD motort is tartalmaznak. Az L3 gyorsítótár megosztott a kapacitása pedig maximum 90 MB lehet.


[+]

Az új processzor nyolccsatornás, DDR4-es memóriavezérlőt használ, amely a 3,2 GHz-es effektív órajelű modulokat is kezeli, továbbá  PCI Express 4.0-t is támogatja a rendszer, méghozzá 64 sáv erejéig. Ezek a kétlapkás konfigurációkra is igazak, hiába van dupla annyi erőforrás mindenből, az előbbi paraméterek változatlanok. A Marvell az egy- és kétutas szervereket célozza, és utóbbi esetben minden paraméter a duplájára nő, vagyis a PCI Express 4.0-ból is 128 sáv áll majd rendelkezésre. A CPU-k összeköttetéséért a CCPI (Cavium Cache Coherent Interconnect) interfész felel.

[+]

A tempóelőny a ThunderX2-höz viszonyítva egy lapka szintjén jelentős, miközben a fogyasztás hasonló szinten mozog, de egy szálon is 30%-os extrát tud felmutatni az új fejlesztés. Továbbá a Marvell megmutatta azt is hogy mennyit ér az általuk alkalmazott többszálúság az egyes munkafolyamatokban, MySQL-ben például látványos a javulás.


[+]

A vállalat a ThunderX3 mintáit hamarosan szállítja az érdeklődőknek. Első körben az egylapkás verziót, míg jövőre a kétlapkás tokozásút is. A tényleges megjelenéssel kapcsolatban még nem beszéltek, viszont azt már tudni, hogy 2022-re tervezik az új generációs ThunderX4-et, amely szintén egy nagyobb előrelépésnek fog számítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés