Hirdetés

A semmiből előugorva törne borsot a nagyok orra alá a NUVIA

A vállalat azt ígéri, hogy a készülő processzormagja minden más opciónál gyorsabb lesz, ráadásul kisebb fogyasztással.

A NUVIA egy ismeretlen versenyzőnek számít a processzorpiacon, mivel a vállalat az előző év novemberében adott hírt először magáról, amikor is betörtek a köztudatba a "re-imagining silicon" szlogennel. Persze már sok ambiciózus cég kezdett hasonlóan "szerényen", de a NUVIA olyan elismert mérnökökből áll, mint Gerard Williams III, Manu Gulati, John Bruno, vagy éppen Jon Masters. Mindannyian igazi veteránok, hiszen éveket töltöttek a legnagyobb vállalatoknál, a szakmai háttér tehát ezúttal adott.

A cég terve a Phoenix nevű mag megalkotása. Ez az ígéretek szerint olyan adatközpontokba szánt fejlesztés lenne, amely egyszerre kínálná fel a legjobb teljesítményt, illetve a legalacsonyabb fogyasztást. Az említett kombináció kifejezetten hízelgő lehet a célpiacnak, hiszen olyan hatékonyságot kapnának, amellyel a jelenlegi üzemeltetési költségek számottevően csökkenthetők lennének.

A Phoenix magról egyelőre annyit tudni, hogy ARM architektúrára épül, de a dizájn teljes mértékben egyedi tervezés. A fejlesztés az Orion rendszerchipben lenne felhasználva, egyelőre ismeretlen specifikációk, illetve konfiguráció mellett.

A NUVIA előrejelzései szerint az aktuális processzormagokon jelentősen túltesz a saját fejlesztésük. Ezt a Geekbench 5 tesztprogramban végzett elemzésükre építik, ahol felvázolták pár mag teljesítményét normalizált fogyasztás mellett.


(forrás: NUVIA) [+]

A fenti ábrán látható, hogy az Intel Skylake magot már alaposan lelépték az újabb fejlesztések, de az AMD Zen 2, illetve az Intel Sunny Cove egymás nyakán van, itt nem lehet egyértelműen kiválasztani, hogy melyik a gyorsabb. Az ARM-os versenyzők hatékonysága viszont így is látszik, csak nem skálázódnak olyan mértékben, mint az x86/AMD64-es konkurensek. A NUVIA a saját dizájnját abba a nagyobb kék sávba várja, vagyis a jelenlegi ARM magoknál gyorsabbak lesznek, ami mondhatni kötelező, hiszen mégis egy friss fejlesztésről van szó.

A fentiekkel kapcsolatban persze megjegyzi a vállalat, hogy mire kész lesz az Orion SoC, ami minimum 18 hónapot vesz majd igénybe, addigra lesznek frissítések a konkurensek részéről is, de még ha 20%-os extra tempót hoznak egy-egy frissebb dizájnnal, akkor is előnyben maradna a saját dizájnjuk.

Végeredményben ezek érdekes dolgok, de a valós helyzetet majd egy ténylegesen működő hardver mellett lehet meglátni. Minden bizonnyal a NUVIA elsődlegesen befektetőket keres, és ezért álltak elő most bizalomgerjesztő adatokkal, továbbá hasonló információkkal a jövőben is jelentkeznek majd. Tulajdonképpen minden startup ezt csinálja, és a pénzre bizonyosan szükségük van, mivel a modern gyártástechnológiák alkalmazása extrém drága. A piac számára viszont az a jó, ha sok az alternatíva, így a legtöbben annak szurkolnak majd, hogy a NUVIA valósítsa meg a terveit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NUVIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés