Hirdetés

Inkább az egyedi szerverekre fókuszálna a Marvell

Pont akkor jelentették ezt be, amikor a közelgő portfólió ígéretesnek tűnt.

A Marvell az aktuális pénzügyi negyedévre vonatkozó konferenciáján kijelentette, hogy a jövőben az egyedi szerverekre fognak fókuszálni, így a hagyományos értelemben vett kereskedelmi piacot el is kerülik majd.

A változás azért érdekes, mert lassan beérhetne a Cavium öröksége, amely régebben a relatíve erős termékpaletta ellenére sem tudott jelentős áttörést elérni az ARM-os szerverek tekintetében. Pedig korábban megszerezték a Broadcom Vulcan IP-jét, ami az ThunderX2 szerverplatform alapjaként került bevetésre, de jelentősebb nyomot így sem hagyott a piacon. Később az egész céget felvásárolta a Marvell, aminek a hátterében nem az aktuális termékskála, hanem a fejlődési potenciál állt.

A háttérben készül is a ThunderX3, amelyről pont az idei Hot Chips alkalmával derültek ki érdekességek, és az adatok alapján olyannyira nem lenne gyenge rendszer, hogy a teljesítménye, ha a csúcsra esetleg nem is, az élmezőny közelébe azért elég lehetne. Ebből azonban kereskedelmi szinten nem sokat fogunk majd látni, ugyanis a Marvell az egyedi igények kiszolgálására ütemezi át a stratégiáját.

Az egész egyébként még jól is elsülhet, hiszen a vállalat nemrég jelentette be az egyedi lapkák tervezésére vonatkozó üzletágát, és bizony komoly IP portfólióval rendelkeznek. Ezekkel, illetve egyedi vagy harmadik féltől származó fejlesztésekkel kiegészítve a ThunderX vonalat, igen ütőképes rendszereket lehetne kapni, tipikusan az adott megrendelő igényeire szabva.

A Marvell amúgy is erősen a hiperskálázható adatközpontokat célozza a szerverpiaci fejlesztéseivel, ahol a rengeteg szál mellett biztosan vannak olyan specifikus igények, amelyekhez egyedi áramkörökre is szükség van. Ilyen szempontból valószínűleg eleve kevés eladással számolhattak a szerverpiac nagyobbik részét tekintve.

Itt elő is kerül az ARM tipikus problémája, amire Linus Torvalds, a Linux atyja már korábban felhívta a figyelmet. Maga az architektúra be tud törni a szerverpiac egyes részeire, pusztán az előnyei elegek ahhoz, hogy a hiperskálázható adatközpontokat jó eséllyel célozzák, de a tömegpiac számára ennél sokkal több kell, többek között olcsón elérhető fejlesztői platformok. Amíg erre nem reflektál senki, addig az ARM esélyes lehet a szerverek szegmensének egy részében, főleg a nagy megrendeléseknél, de a kisebb vállalatok számára inkább hátrányos lenne az ARM-ra való átállás.

A Marvell tehát olyan elképesztően nagyot nem kockáztat a stratégiai váltással. A korábbinál még jobb lehetőségekkel támadják majd a kiszemelt területeket, míg ahol amúgy sem lett volna sok esélyük a terjedésre, ott visszavonulnak. Elképzelhető persze, hogy ez a jövőben változni fog, de ahhoz az ARM-nak nagyon sokat kell tennie, elsődlegesen el kell kezdeniük olcsó fejlesztői platformokat önteni a piacra, ami sok-sok év múlva talán eredményezhet változást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés