Hirdetés

A ThunderX3-mal tenné izgalmassá a szerverpiacot a Marvell

A cég azt ígéri, hogy a fejlesztésük gyorsabb az AMD Rome platformjánál. Sőt, hatékonyabb is.

A Marvell megszellőztette a legújabb szerverprocesszorának érkezését, amelyről nem kevesebbet állít a cég, mint azt, hogy még az AMD Rome platformjánál is gyorsabb. Utóbbi eléggé erős üzenet a piac számára, hiszen az új EPYC-ek komolynak mondható előnnyel rendelkeznek a többiekhez képest, de a ThunderX3-nak elvileg ez sem jelent akadályt, amire bizony felkaphatja a fejét a szegmens.

Az új dizájnnal alapvetően beérik a Cavium, amely régebben a relatíve erős termékpaletta ellenére sem tudott jelentős áttörést elérni. Régebben azonban megszerezték a Broadcom Vulcan IP-jét, ami az ígéretes ThunderX2 szerverplatform alapjaként került bevetésre. Később a céget felvásárolta a Marvell, és nem is a meglévő termékskála volt a prioritás, amivel persze nyilván foglalkoztak, de sokkal inkább a fejlesztési potenciál miatt lett megkötve az üzlet.

A ThunderX3 nevű fejlesztés tulajdonképpen mindennek a leszármazottja. A Broadcom és a Cavium technológiájának első igazi ötvözete, ami a Marvell reményei szerint már valós nyomot hagy a szerverpiacon. Erre minden esélye is megvan, hiszen a TSMC 7 nm-es node-ján készülő lapka 96 darab, egyedi tervezésű, ARMv8.3-as processzormagot tartalmaz, de itt kiemelendő, hogy a tudása valamivel túlmutat az ARM említett architektúraspecifikációján. Magukról a magokról még nincs pontos adat, de négy hardveres szálat tudnak futtatni, vagyis egy 96-magos processzor 384 szál kezelésére képes. Mindemellett négy darab 128 bites SIMD motort is tartalmaznak. Az órajel tekintetében 3 GHz lehet a tipikus működés melletti tempó az összes magot tekintve, de ez a SIMD motorokat igénybe vevő feladatoknál – a terhelés függvényében – 2,2 és 2,6 GHz közötti szintre csökken. A TDP fogyasztás modellektől függően 100 és 240 watt között lesz.

Az új processzor nyolccsatornás, DDR4-es memóriavezérlőt használ, amely a 3,2 GHz-es effektív órajelű modulokat is kezeli. A PCI Express 4.0-t is támogatja a rendszer, méghozzá 64 sáv erejéig. A Marvell az egy- és kétutas szervereket célozza, és utóbbi esetben minden paraméter a duplájára nő, vagyis a PCI Express 4.0-ból is 128 sáv áll majd rendelkezésre. A CPU-k összeköttetéséért a CCPI (Cavium Cache Coherent Interconnect) interfész felel.

[+]

A Marvell adatai szerint a ThunderX3 nagyon impresszív rendszer. A célpiacon irányadónak számító teljesítmény/fogyasztás arányt tekintve 30%-kal jobb a fejlesztés az AMD Rome platformjánál, az Intel aktuális megoldását pedig egyenesen állva hagyja, ennél 120%-kal is többet kínál. A rengeteg mag és szál miatt különösen érdekes lehet a felhős adatközpontokban, mivel ilyen formában nagyon sok virtuális gép futtatására ad lehetőséget. Nem véletlen, hogy ez lesz az egyik kiemelten fontos terület.

Persze a tényleges ítélkezéshez sokkal több adatra lenne szükség, de a fellelhető adatok alapján a ThunderX3 minimum nagyon biztató. A megjelenés is idénre van időzítve, leginkább az év második felére. Utóbbi azért nagyon jó hír, mert lassan mindenki kiosztotta az AMD készülő Milan platformjának az első helyet, de talán ezt nem kellene elhamarkodni. Ha az Intel idén nem is tud beleszólni a szerverpiac élmezőnyébe, a Marvell okozhat még váratlan meglepetést.

Ha mindez nem lenne elég, akkor már készül a ThunderX4 is, amely 2022-ben jelenhet meg. Erről viszont sajnos semmit se tudni, azon kívül persze, hogy jön.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés