Hirdetés

Jól futnak az x86, ARM és RISC-V kódok a Tachyum csodaprocesszorán

A Prodigy a következő év vége felé elérhető is lehet, ha minden a terv szerint halad a jövőben is.

Az előző év nyarán írtunk a Tachyum mindenre jó csodaprocesszoráról, amely a Prodigy Universal Processor nevet viseli, de manapság inkább rövidebben Prodigy-nek jelzik. A fejlesztés a tervek szerint 2021-ben készülne el. Ez valószínűleg az említett év végén jelentné, ugyanis jelenleg a prototípus rövid programokat futtat, ami egyébként egy tipikus tervezési lépcső, és az itt kapott eredmények alapján lehet megtervezni a teljes funkcionalitású dizájnt egy FPGA-n, amire még idén sor kerül. Ennek ellenőrzése után jöhet a tape-out, várhatóan a következő esztendő elején, és váratlan problémák nélkül ebből valóban lehet 2021-es start.

A Tachyum már elvégezte a szoftveres emuláció tesztelését, vagyis a tervezett dizájn biztosan képes lesz futtatni az x86, az ARM és a RISC-V binárisokat. Persze mag az emuláció sebességhátrányt jelent, így az adatközpontokban jellemzően használt alkalmazásokból készül natív verzió, vagyis a Hadoop, az Apache, és más szoftverek a Prodigy natív utasításarchitektúráján is futtathatók lesznek. Ez lényeges, mert így lehet majd a processzorból kinyerni a legjobb teljesítményt, és a Tachyum arra számít, hogy a potenciális ügyfeleik a Xeonról Prodigy-re való váltás során 9-18 hónapos átállási idővel tudnának mindent újrafordítani, de addig sem lesz gond a munkavégzéssel, mivel a meglévő kódok futnak majd a processzoron. A vállalat szerint az átállással a leggyorsabb Xeonnál is nagyobb teljesítmény hozható, ami jól hangzik, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a leggyorsabb Xeon jelenleg messze nem a leggyorsabb szerverprocesszort jelenti, tehát a Tachyum azzal nem vállal túl sokat, hogy az Intel legyőzését tekintik célnak. Ettől függetlenül ha teljesítik, az nagyon is megsüvegelendő teljesítmény lesz.

A részletesebb teljesítményadatok alapján a Tachyum azt várja, hogy az érkező csúcsmodelljük gyorsabb lesz a leggyorsabb Intel Xeonnál, ráadásul tized akkora energiaigénnyel képes hozni ezt az eredményt az adatközpontokra szabott munkafolyamatokban. Sőt, a Prodigy a speciális kialakítása miatt a gyorsítókra is veszélyes lehet, főleg a HPC-piacon, illetve a gépi tanulás szempontjából, egészen konkrétan túlteljesíti az NVIDIA leggyorsabb GPU-ját. Egy 125 darab Prodigy processzorból álló rack 32 tensor EFLOPS-ot is képes hozni, ami impozánsnak hangzik, de önmagában csekély adat, hiszen az adattípust ez nem definiálja. Ugyanakkor a vállalat szerint a TCO, vagyis a teljes életút költsége a jelenlegi szerverek negyede lehet, és ez már egy igen figyelemreméltó információ.

A Tachyum elsődlegesen a hiperskálázható adatközpontokat célozza a hardverével, ahol relatíve kevés szereplő van, de a piac eléggé nagy ahhoz, hogy érdemes legyen vele foglalkozni, és ezek a résztvevők kifejezetten érdekeltek a TCO jelentős csökkenésében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés