Hirdetés

Szemüveg nélküli 3D a Toshibától?

A 3D tévéktől, illetve magától az eljárástól sokan az aktív shutteres szemüvegek miatt ódzkonak. A gyártók hosszú ideje aktívan kutatják annak lehetőségét, hogy hogyan lehetne élvezhető térhatású képminőséget kínálni anélkül, hogy ilyen kompromisszumok megkötésére kényszerítenék a felhasználókat.

Toshiba OLED
Toshiba OLED

Japán legnagyobb elektronikai showján, a Ceatec 2010-en a Toshiba bejelentette, hogy decembeben két ilyen készüléket dob piacra, a 12 hüvely képátlójú 12 GL1-et, és 20 colos 20GL1-et. Ezek a multi-parallaxis képekkel állítják elő a térhatást, azaz a képpontok csak bizonyos nézési szögből és irányból láthatóak a lentikurális lencséknek köszönhetően.

A fent említett modellek kilenc parallixis képet állítanak elő, azaz ugyanennyi szögből nézhető a 3D tartalom. Tehát korlátlan szabadságról szó sincs, ráadásul a távolság is kötött, hiszen 65 és 90 centiről beszélhetünk élvezhető képminőségről. A két készülék a LED háttérvilágítású folyadékkristályos technológiára épül, amelyek négyszer több pixelt alkalmazna, mint egy átlagos tv.

A 20 GL1-ben 1440 fénykibocsátó dióda kapott helyet, felbontása pedig 1280x720 képpont, a 12 GL1 466x350 pixeles felbontással operál, ami ebben a méretben megdöbbentően kevésnek tűnik.

A vállalat egyik célja az volt, hogy minél korábban piacra lépjenek az új megoldással, így bár tisztában vannak azzal, hogy az ár és a képméret tekintetében még nem versenyezhetnek a jelenleg is uralkodó eljárással, mindenképpen meg akarták mutatni, hogy mi a 3D jövője. Ennek megfelelően még idén megvásárolható lesz a két készülék, a kicsiért állítólag 1443 dollárt, míg a nagyért 2885-öt kell majd fizetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés