A Sony szerint a PlayStation 4 rajtol utoljára

Bár a jelenlegi konzolgeneráció köszöni szépen, jól van, lassan időszerű a vállalatoknak elgondolkodni a frissítésen. Persze itt nem kell egy gyors váltásra gondolni, hiszen a Microsoft a Kinect, míg a Sony a Move segítségével szeretné kitolni az Xbox 360 és a PlayStation 3 élettartamát, azonban 2012 környékén már megérkezhetnek az új masinák. A Sony elmondta, hogy jó esély van arra, hogy a PlayStation 4 a riválisokhoz képest ismét késik.

Shuhei Yoshida, a Sony szóvivőjének jövőképe szerint elsőként a hazai riválisnak számító Nintendo léphet az új generációba, hiszen a vállalatnak még mindig nincs HD konzolja, ami manapság már elvárható lenne. Valószínű, hogy a Microsoft sem vár sokat, és az új Xbox a Wii utódjával azonos időben rajtolhat. A Sony stratégiája továbbra is a kivárás, mivel az ellenfelek gépeinél erősebb rendszerrel szeretnének előrukkolni. Persze ez az elgondolás nem mindig célravezető, hiszen a PlayStation 3 kezdeti sikertelensége többnyire a rivális megoldások korai startjának volt köszönhető, és ez kihatott a szoftvereladásokra is, ami nem túl kedvező tényező a fejlesztők meggyőzésénél.

Shuhei Yoshida
Shuhei Yoshida

Mint ismeretes, a jelenlegi generáció alatt a Microsoft dobta piacra elsőként az új konzolját, ami a PlayStation 3 megjelenéséig jelentős eladásokat produkált. Persze a Sony másképp látja a történteket, és a késést inkább előnyként élik meg, amit azzal magyaráznak, hogy egyedül a japán erőgép kezeli a Blu-ray médiákat. A vállalat szerint a masina képességei is időállóbbak, így bátran tolják ki a termék életciklusát a riválishoz viszonyítva. Természetesen nyílt titokként kezelhető, hogy a PlayStation 4 pár éven belül megérkezik, de a hardverrel kapcsolatban nagyon kevés információ látott napvilágot. A pletykák többnyire az Intel Larrabee alkalmazásáról szólnak, de maga a Santa Clara-i óriáscég sem meri a rendszert bedobni a PC-s piacára, ami megkérdőjelezi az architektúra alkalmasságát a játékok szempontjából. A jelenlegi megoldásban szolgálatot teljesítő Cell processzor használata sem biztos, hiszen az architektúra fejlesztési ütemét az IBM visszafogta, így a Sony-nak egyedül kell tovább terelgetnie a rendszert. Az eddigi adatok alapján mégis az utóbbi fejlesztés használata a legvalószínűbb egy felújított Cell keretében, amihez NVIDIA fog GPU-t biztosítani. A PlayStation 4 várhatóan futtatni tudja a PlayStation 3-ra írt játékokat is, ami további előnynek számít.

A Sony pozitívan tekint a jövőbe, de a cég jelenleg a szeptemberben megjelenő Move-ra koncentrál, és a 3D-s tartalmak népszerűsítésére törekszik. Az utóbbi technológia elsősorban a játékosok keménymagját célozza meg, és nagy reményeket fűz hozzá a japán vállalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés