Hirdetés

Socket AM2-es trió a Gigabyte műhelyéből

Az NVIDIA Socket AM2 platformot kiszolgáló, új chipsetsorozatára építő alaplapok mezőnyében a Gigabyte is egy csúcsmodellt jelentett be először. Az M59SLI-S5 mindjárt egy újabb, S betűvel megkülönböztetett szériát is indít a gyártó termékválasztékában.

Az M59SLI-S5 az nForce 590 SLI lapkakészletre alapoz, ennek megfelelően két teljes sávszélességű PCI Express csatolóval rendelkezik. A harmadik PCIe x16 aljzat elektromosan csak nyolc linket tartalmaz, ezenkívül két PCIe x1 és két PCI csatoló található a lapon. A chipset és a tápellátó áramkör hűtését egy összefüggő, hőcsöves, passzív bordarendszer biztosítja, a hátoldalon, a processzor alatt pedig egy további (az Asus Stack Cool megoldásához hasonló) fémborda segíti a hőelvezetést Crazy Cool fantázianéven. IDE csatornából egy, Serial ATA II portból összesen nyolc került a lapra, utóbbiak közül kettőt egy külön chip kezel. Gigabit Ethernet interfészből kettő van, nyolccsatornás HD hangról pedig egy Realtek ALC883 kodek gondoskodik.

Ugyancsak nForce 590 SLI chipsettel és csaknem ugyanezzel a felszereltséggel követi a csúcsmodellt az M59SLI-S4 jelű alaplap. Ennek be kell érnie hagyományos, ventilátorral is kiegészített chipsethűtéssel, nincs meg a Crazy Cool kiegészítő hűtő, továbbá elhagyták róla a plusz két SATA II portot, így ebből a csatlakozóból „csak” hat áll rendelkezésre.

Kisebb is, olcsóbb is lesz a harmadik Socket AM2-es újdonság, a már jól ismert GeForce 6100 + nForce 430 páros köré épülő, microATX méretű M51GM-S2G. Akárcsak a másik két lapnál, itt is legfeljebb 16 GB DDR2 memória helyezhető el a négy aljzatba, a SATA II portokon kialakítható RAID 0, 1, 0+1 és 5 merevlemeztömb, és nem kell nélkülözni a FireWire-t sem. Az integrált grafikus vezérlőt egy PCI Express x16 csatolós videokártyával lehet kiváltani, további bővítésre egy PCIe x1 és két PCI foglalat ad módot. IDE csatornából itt kettő, SATA II portból négy van, az Ethernet interfész 10/100/1000 Mbps sebességű, a hangért pedig ugyanaz az ALC883 HD Audio kodek felel, mint a nagyoknál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés