Hirdetés

Részletek az nForce 500-as chipsetekről

Az NVIDIA ma hivatalosan is bejelentette AMD processzorokhoz készült új chipsetsorozatát. Az nForce 500-as család legerősebb tagja a két lapkából álló nForce 590 SLI, de a kisebb, csupán egychipes vezérlők is számos újdonsággal szolgálnak.

Az nForce 590 SLI északi hídja egy 16 sávos PCI Express interfészt biztosít a grafikus kártya felé, valamint alagutat képez a déli híd irányába – minthogy az AMD processzorok magukban foglalják a memóriavezérlőt, feladata ebben ki is merül. A déli híd ugyancsak kínál egy 16 sávos PCI Express csatolót (akár videokártya, akár más bővítmény számára), de emellett további PCIe linkekkel is szolgál. A chipset egyedi funkciója a LinkBoost; ha érzékeli egy, a technológiát támogató grafikus kártya jelenlétét (az első ilyen típus a GeForce 7900 GTX), akkor automatikusan megnöveli 25 százalékkal a PCI Express busz és a chipset két tagja közötti HyperTransport link sebességét.


nForce 590 SLI: az egyetlen kétchipes

A három erősebb, drágább modell más extrával is szolgál. A DualNet címszó két beépített Gigabit Ethernet közeghozzáférés-vezérlőt (MAC) takar, melyek képesek a port teaming néven is ismert linkaggregációra. Ez lehetővé teszi, hogy a két fizikai interfész egymástól függetlenül, külön IP címmel működjön, de módot ad arra is (ha a túloldali eszköz ezt támogatja), hogy egyetlen IP címen, sávszélességüket összeadva dolgozzanak. A vezérlő mindeközben terhelésmegosztást végez, és ha az egyik link megszakadna, a forgalmat automatikusan a másik portra irányítja. És ez még korántsem minden: a chipsetek TCP/IP gyorsítót is tartalmaznak, amely bizonyos műveleteket (a már meglévő TCP-kapcsolatok azonosítását, az ACK csomagok kezelését és a csomag ellenőrző összegének [checksum] számítását) önállóan, a CPU igénybevétele nélkül képes elvégezni. Az intelligens vezérlő nemcsak a rendszerterhelés csökkentésében segédkezik, hanem a kimenő adatforgalom zökkenőmentes lebonyolításában is, így például előnyben részesítheti játékok csomagjait egy FTP alkalmazáshoz tartozó adatokkal szemben; a First Packet technológiát is csak az nForce 550 kénytelen nélkülözni.

Valamennyi új chipset hat Serial ATA II porttal bír, melyeken egy vagy több RAID tömb is kialakítható. A beállításokat a szokott módon a MediaShield technológia segíti, amely jelzi az esetleg meghibásodott merevlemez portját, és lehetőséget biztosít a RAID kötetek átalakítására is. Az nForce 500-as sorozatra épülő alaplapokhoz mellékelik az új nTune 4.0 alkalmazást, melynek révén Windows alól, egy grafikus felületen módosítható a rendszer számos olyan paramétere, melyekért korábban jórészt a BIOS-hoz kellett fordulni.

A friss chipsetek köré épülő alaplapok első típusainak szállítását megkezdték, mások június folyamán kerülhetnek az üzletekbe; a legolcsóbb, nForce 550-re alapozó termékek ára várhatóan 70 dollár körül alakul.

 

NVIDIA nForce 500 MCP család
Chipset nForce 590 SLI nForce 570 SLI nForce 570 Ultra nForce 550
Szegmens csúcskategória felsőkategória SLI-támogatással felsőkategória SLI nélkül középkategória
SLI-támogatás 2 x 16 PCIe-sáv 2 x 8 PCIe-sáv nincs nincs
PCI Express 46 sáv (2 x 16, 1 x 8, 6 x 1) 28 sáv (1 x 16, 1 x 8, 4 x 1) 20 sáv (1 x 16, 4 x 1) 20 sáv (1 x 16, 4 x 1)
LinkBoost technológia van nincs nincs nincs
IDE csatorna 1 1 1 1
SATA port 6 x SATA II 6 x SATA II 6 x SATA II 6 x SATA II
RAID üzemmódok 0, 1, 0+1, 5 0, 1, 0+1, 5 0, 1, 0+1, 5 0, 1, 0+1
MediaShield van van van van
Natív Gigabit Ethernet port 2 2 2 1
First Packet technológia van van van nincs
DualNet technológia (teaming, TCP/IP gyorsító) van van van nincs
USB 2.0 portok száma 10 10 10 10
PCI csatolók száma 5 5 5 5
Hang HD Audio HD Audio HD Audio HD Audio

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés