Hirdetés

Az Abit sem késlekedik Socket AM2-es lapjaival

Az Abit hamarosan Socket AM2 foglalatot, illetve az új platformot kiszolgáló NVIDIA nForce 500-as chipseteket hordozó alaplapok több típusával jelentkezik a piacon. Az új csúcsmodell természetesen az nForce 590 SLI lapkakészlet köré épül, melyet a grafikus kártyák számára biztosított kétszer 16 PCI Express-sáv és az egyelőre alig kihasználható LinkBoost technológia emel kisebb testvérei fölé. Az alaplap egyúttal annak bizonyítéka, hogy a gyártó korábbi pénzügyi válságát, majd tulajdonosváltását mégiscsak túlélte a híres FPS-játékossal, Johnathan „Fatal1ty” Wendellel való együttműködés, így a termék a Fatal1ty AN9 32X nevet viseli.

Az alaplap négy memóriaaljzatába összesen legfeljebb 8 GB DDR2 memória illeszthető, bővítéshez a két PCIe x16 foglalaton kívül két PCIe x1 és csak egy PCI sín áll rendelkezésre. RAID-et is támogató SATA II portokból hat, IDE csatornából egy, Gigabit Ethernet interfészből kettő, FireWire és USB 2.0 portokból kettő, illetve tíz darab vehető igénybe. Az AudioMAX kártyán helyet foglaló audiovezérlő nyolccsatornás HD hanggal szolgál. Bár a chipsetet és a tápellátó áramkör alkatrészeit hőcsöves, passzív bordák hűtik, a felmelegedett levegő elszállításáról a hátsó I/O-panelre szerelt ventilátorok gondoskodnak. A lapot a μGuru technológia révén fejlett tuning- és monitorozó funkciókkal vértezték fel, és természetesen az opcionális μGuru panelen keresztül is megfigyelhetők és szabályozhatók egyes paraméterek.

Ugyancsak támogatja az SLI-t a KN9 SLI jelű alaplap, amely az nForce 570 SLI chipset köré épül, így két videokártyás üzemmódban csak kétszer 8 PCIe-sávot kínál a grafikus processzorok felé. Az egy chipre karcsúsodott alaplapi vezérlőt és a tápáramkört itt is hőcsővel összekötött bordák hűtik, hátul azonban nem találjuk meg a ventilátorokat. Bővítéshez két PCIe x1 és két PCI aljzat biztosított; a nyolccsatornás ALC883 audiokodeket a lapra integrálták, így az itt nem foglal el külön aljzatot. A fontosabb interfészek megegyeznek a fenti modellnél felsoroltakkal. Az alaplap BIOS-a a gyártó szerint minden korábbinál több finomhangolási lehetőséget kínál, a μGuru azonban hiányzik a termék adatlapjáról.

Azóta történt

  • Áremelkedés a láthatáron

    Országunk vártnál gyengébb gazdasági szereplése a hardverpiacra is rányomta bélyegét. A nemzetközi üzletelést döntően befolyásoló amerikai dollár árfolyama magasan szárnyal, drágulás jön.

  • AMD-s tuningosokra gyúr a DFI

    A gépbuherátori berkekben kedvelt gyártó legújabb alaplapja számos eszközzel szolgálja a sikeres tuningot.

Előzmények

Hirdetés