Samsung notebook blog: gépátültetés egyszerűen

A Samsung által mellékelt Easy Migration szoftver alapvetően két célra alkalmazható. Az alkalmazást eredetileg arra találták ki, hogy miután kialakítottunk egy felhasználói fiókot egy gépen, akkor azt tovább örökítessük egy másikra. Ez főleg céges környezetben fontos leginkább, ahol például egy új notebookbeszerzés után a rendszergazdának minden egyes számítógépet egyformára kell hangolnia, ugyanazokat a beállításokat kell használnia. Az Easy Migration segítségével elegendő egyetlen számítógépen kialakítani egy profilt, és azt hálózaton vagy USB kulcson keresztül átmenthetjük egy másik gép operációs rendszerére.

A másik felhasználói terület az otthoni felhasználókat érinti, habár a szoftver fő profilja nem ez a képesség. Bizonyára mindenki ismeri azt az érzést, amikor egy jól bejáratott és „belakott” rendszert kell újratelepíteni, ezzel pedig kezdetét veszi a biztonsági mentés és egyéb járulékos feladatok sorozata. A legfájóbb, hogy odavész felhasználói profilunk és az azzal kapcsolatos beállítások is, ezeket az új rendszer telepítése után többnyire kézzel kell újra beállítgatnunk. Az Easy Migrationt használva USB-re menthetjük a kívánt felhasználói fiókot, és újratelepítés után visszaállíthatjuk ugyanazt, vagy akár másik gépre is felmásolhatjuk, ha éppen erre van igény.

Az Easy Migration használata összességében véve nagyon egyszerű, ugyanakkor van pár kikötés. Az egyik, hogy hordozható számítógépek esetében csak csatlakoztatott töltővel hajlandó futni, míg a másik, hogy csak azonos nyelvű és típusú (32 vagy 64-bites) operációs rendszerek között használható, minden más kombinációval felesleges próbálkozni, a szoftver hibaüzenetet fog dobni.

Lássuk, hogyan működik a program!

Indítás után egy animációt láthatunk a program működéséről, amit egy gombnyomással átugorhatunk. Ekkor jutunk a képen látható ablakba, ahol a jobb alsó sarokban lévő "Telepítőfájl mentése" gombra kattintva menthetjük le az Easy Migration telepítőjét, hogy a célgépre is felinstallálhassuk. Amennyiben erre nincs szükségünk (mert mondjuk korábban már telepítettük a célgépre vagy eleve megtalálható rajta), akkor nyomjunk a "Tovább" gombra.


[+]

Ekkor jutunk a program főmenüjébe, ahol kiválaszthatjuk, hogy az adott gép a küldő vagy a fogadó szerepét foglalja el, illetve a migráláshoz szükséges átviteli módot itt kell megadnunk. Amennyiben USB-t választunk, szükségünk lesz egy USB-s tárolóra, míg a hálózat esetében a forrás és célgépen egyaránt élő helyi hálózati kapcsolatnak kell lennie.


[+]

A "Tovább" gombra kattintva választhatjuk ki, hogy milyen adattípusokat szeretnénk migrálni. Ez az alapnézet, de lehetőség van kézi kijelölésre is, ami megegyezik a szakértői móddal, hiszen itt nem csak a profilunkon (felhasználói mappánkon) belüli fájlok kijelölésére adódik lehetőség, hanem bármire, amit a merevlemezünkön tárolunk.


[+]

Első körben a hálózati átvitelt választottuk. Ahhoz, hogy ez működjön, az Easy Migration klienst fel kell telepíteni a fogadó számítógépre is, majd ezt követően el kell indítani. A sikeres indítást követően a főmenüből a fogadó számítógépet és a hálózati átvitelt kell választani, majd a "Tovább" után várni kell a kapcsolat felépülésére. A hálózati átvitel előtt egy sor ellenőrzést folytat a program a háttérben, ami eltart pár percig. Amennyiben a két számítógép valamilyen oknál fogva nem látja egymást (például tűzfalbeállítás), akkor fel fogja ajánlani a kézi kapcsolódás vagy az USB-s átvitel lehetőségét.


[+]

Amennyiben a hálózati kapcsolat sikeresen létrejött, és az ellenőrzés során sincs hiba, akkor a fogadó gépen ki kell választanunk, hogy melyik fiókba szeretnénk klónozni a forrásgép profilját. Természetesen új felhasználói fiók létrehozására is van lehetőség. A sikeres átvitel után a fogadó számítógépet újra kell indítani, és a bejelentkezési képernyőn máris kiválasztható lesz az új felhasználói fiók.


[+]

Az USB-s átvitel nagyon hasonlít az előbb ismertetett hálózati variánshoz, azzal a különbséggel, hogy a főmenüből az USB-t kell választani, majd a "Tovább" gomb megnyomása után megadni, hogy pontosan melyik csatlakoztatott USB-s tárolóra kívánjuk a fiókot elmenteni. Az előzőekhez hasonlóan az is meghatározható, hogy pontosan mit szeretnénk az adott profilból klónozni (itt szintén felkínálja a kézi választási lehetőségét).


[+]

Amint a program végzett a másolással, újból felajánlja a telepítőfájl mentését. Amennyiben nem élünk vele, akkor az USB eszköz eltávolítása után a munkát a célgépen folytathatjuk.


[+]

A célszámítógépen nincs más dolgunk, mint behelyezni a tárolót, majd a program indítása után kiválasztani a fogadó számítógép és USB átviteli módszer párosát, valamint a "Tovább" gomb megnyomása után megadni azt a felhasználói fiókot, ahova migrálni szeretnénk a korábban mentett profilt. Ezt követően egy újraindítás után már be is jelentkezhetünk frissen klónozott felhasználói profilunkba.

Azóta történt

Előzmények