Samsung notebook blog: hatékony energiagazdálkodás

Az asztali gépeket egyre inkább kiszorítják a notebookok, még akkor is, ha éppen otthon, az asztali gépünk közelében tartózkodunk. Tény és való, hogy az asztali konfigurációk használata az esetek többségében kényelmesebb, mint a notebookoké, sőt a gyorsaság terén is sok esetben előrébb járnak, de van még egy apróság, ami miatt a notebookok az otthoni használatnál is prioritást élveznek. Tulajdonképpen nem is olyan apróság, hogy mennyi áramot fogyasztunk, hiszen a számítógép nem villanykörte, hogy percenként kapcsolgassuk. Az esetek legnagyobb hányadában az "átlaguser" csak a monitort kikapcsolja ki, és dolga végeztéig (ami akár órákig is elhúzódhat) a gépet üresjáratban hagyja.

Az energiatakarékos funkciók az asztali gépeknél is rengeteget fejlődtek, így a komponensek maximális teljesítményükhöz viszonyítva üresjáratban csak töredékét fogyasztják, de egy-egy erősebb összeállításnál még mindig 80-120 wattos fogyasztást generálnak, ami teljesen felesleges pazarlás, ha csak szöveget szerkesztünk, internetezünk vagy egyéb, nagy számítási teljesítményt nem igénylő alkalmazást futtatunk. Ezzel szemben hasonló feladatkörben a notebookok és netbookok többsége megelégszik 20-40 wattal, tehát érthető, hogy egyesek miért ragaszkodnak hordozható kedvencükhöz otthon is.

Az energiagazdálkodási szabványokért felelős szervezetek, kormányok és gyártók együttesen dolgoznak azon, hogy csökkentsék az eszközök energiafelhasználását, aminek nem csak környezetvédelmi okai vannak, hanem az energiaválság elkerülését is elősegítik - most különösen aktuális ez a téma, amikor a japán földrengés miatt az atomerőművek esetleges bezárása ismét előtérbe került. A Samsung részéről az energiagazdálkodás első foka a "Planet First" gondolkodásmód, ami magában foglalja a hosszú-, közép- és rövidtávú környezetvédelmi terveket és a környezetbarát vállalatirányítást.

Hogy ez miben nyilvánul meg? A Samsung az egyetlen gyártó jelenleg, melynek az összes, forgalomban lévő, operációs rendszerrel ellátott notebook PC-je rendelkezik TCO tanúsítvánnyal (illetve az új 9-es széria 400 cd/m²-es kijelzője miatt TCO Edge minősítést kapott). A TCO minősítést csak azok a 6 hüvelyknél nagyobb kijelzővel rendelkező notebookok kaphatják meg, melyek megfelelnek az aktuális energiahatékonysági követelményeknek (Pl. Energy Star), egyáltalán nem, vagy csak nagyon minimális mértékben tartalmaznak környezetre káros anyagokat, újrahasznosítható anyagokból készülnek, újra felhasználható csomagolásban kerülnek forgalomba és többféle energiagazdálkodási lehetőséget kínálnak fel. További extra követelmény a jó képminőség, alacsony zaj- és EMI kibocsátás. A TCO tanúsítvány megfejelhető a TCO Edge minősítéssel, melyet egy adott gép akkor szerezhet meg, ha kijelzője kültéren, erős fényviszonyok között is jól olvasható marad.

A másik minősítés, az Energy Star valószínűleg sokak számára ismerős, hiszen az emblémát általában az asztali gépek indulásakor (bootolásakor) is láthatjuk. Az eredetileg az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) ellenőrzése alatt álló program főként az energiatakarékosságra, alacsony fogyasztásra és ezzel összefüggésben az üvegházhatású gázok csökkentésére irányul. Egy 2001-ben megkötött szerződés értelmében ma már az EU irányelvei is érvényesülnek a programban, aminek a Samsung notebookok teljes mértékben megfelelnek.

A TCO és az Energy Star egyaránt rendelkezik egy adatbázissal, melyben megtalálhatók azok az notebookok (pontos konfiguráció szerint), melyek megfelelnek a szabványoknak:

Miért jó, ha tanúsítvánnyal rendelkező Samsung notebookot vásárolunk? A válasz egyszerű: gondolunk a jövőre. Nem akarjuk a szokásos frázisokat puffogtatni, de a pazarlásnak gátat kell vetni, és ez csak abban az esetben lehetséges, ha a gyártók mellett a felhasználók is hasonlóképpen gondolkodnak.

Azóta történt

Előzmények